El Futbol Club Martinenc, el club del barri del Clot i del Camp de l'Arpa del Clot

13/06/2022 - 21:28 h

L'històric club esportiu, referent a Barcelona i a Catalunya, tindrà un reconeixement públic i ciutadà en l'entramat social clotenc en forma de placa de memòria en la façana de l'edifici on va ser fundat

La vida dona moltes voltes, i més encara quan els anys d’història són de 3 xifres. I és que per més que la seva seu actual sigui una mica més enllà de la frontera vital del barri on va ser fundat, en la seva denominació i en la seva genètica, el Futbol Club Martinenc ha estat, és i serà, un club esportiu ben clotenc.

Dissabte 18 de juny a les 11 h del matí tindrà lloc un acte institucional en què es descobrirà una placa de memòria en l’edifici en què va ser fundat el Futbol Club Martinenc, i posteriorment tindrà lloc un acte lúdic, festiu, a la plaça Carme Montoriol, que es convertirà en un parc lúdic esportiu dedicat als nens i les nenes que hi vulguin participar amb tallers de dibuix i de pintacares, i espasi de demostració de futbol i de bàsquet.

El Futbol Club Martinenc va ser fundat, l’any 1909,
al local de l’edifici situat al carrer de la Muntanya 113,
al barri del Camp de l’Arpa del Clot

Durant la commemoració, el club retrà homenatge a les 10 persones sòcies més veteranes del club, i la descoberta de la placa serà a càrrec del Sr. Rafel López, el seu soci número 1.

En l’acte hi participaran el president de l’entitat, Manuel Dengra, i la resta de membres de la junta directiva actual, acompanyats pel regidor David Escudé, responsable per partida doble en l’efemèride en les seves qualitats de màxim exponent municipal d’Esports i del Districte de Sant Martí. També hi seran presents diferents persones membres dels Consells de Districte de Sant Martí i d’Horta-Guinardó, amb Marilén Barceló i Max Zañartu, que els presideixen respectivament, al capdavant.

Un club, la història, i el futur

Els orígens esportius se situen en l’any 1907, moment en què ja competien tant el F.C. Martinense (oficialment consituït al 1909) com el Centre d’Esports Martinenc. Al 1917 ambdós clubs es van fusionar i van adoptar el nom de F.C. Martinenc per participar en els campionats organitzats per la Federació Catalana. Durant la guerra i la dictadura va jugar amb la denominació de Unión Deportiva San Martín, una circumstància ocasional que va acabar l’any 1975.

Al llarg de la seva història ha aconseguit diverses fites, com el campionat de Catalunya (1922/23) i el campionat d’Espanya del grup B (1922/23), un dels majors èxits de la seva singladura. També s’hi poden trobar diversos Campionats d’Aficionats (1945/46, 46/47 i 47/48), el Campionat de 3a Divisió Nacional (1950/51), el Campionat d’Espanya  de la 1a Copa Federación Española de Fútbol (1944/45), i la Copa Fed. Catalana (1945/46). La temporada 99/2000 va accedir a 1a Divisió Catalana, categoria en què milita actualment, tot i que al 2009 va assolir l’ascens a la 3a Divisió, la més alta de la història del club.

Altres fites de la seva història són el partit que l’any 1959 va jugar contra el Reial Madrid en la celebració dels 50 anys, o l’extens programa esportiu i social que va dur a terme l’any 1984  per celebrar-ne els 75. És justament aquell any que el club va fer una de les seves grans aportacions en l’imaginari esportiu nacional amb l’organització del Torneig d’Històrics del Futbol Català, que al llarg de 38 anys ha dut a terme 30 edicions fins a convertir-se en el gran esdeveniment futbolístic de l’estiu.

Actualment, el club té 5 seccions esportives en els àmbits del futbol, el bàsquet, l’hoquei patins, el judo i el futbol sala,  i aglutina més de 1.800 esportistes de base en les instal·lacions del CEM Guinardó on té seu el club actualment. Al llarg dels anys ha gaudit de seccions de natació, de waterpolo, i de petanca i futbol, i ha arribat a comptar amb 2.500 nens i nenes en edat escolar participant en l’escola d’iniciació esportiva en la pràctica de l’atletisme, el bàsquet, la gimnàstica i el judo.

El FC Martinenc és una entitat que viu de cara a la gent i al barri, amb iniciatives solidàries i socials que li han comportat diversos reconeixements públics i institucionals, entre els quals destaca la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de l’Ajuntament de Barcelona (2010).