El mes del Ramadà a Sant Martí

23/03/2023 - 10:08 h

Religió. Durant trenta dies, les comunitats musulmanes de tot el món comencen un període de recolliment per complir amb el quart pilar de l’islam.

Durant trenta dies, les comunitats musulmanes de tot el món comencen un període de recolliment per complir amb el quart pilar de l’islam.

Dijous 23 de març comença el mes del Ramadà. Les comunitats musulmanes de la ciutat inicien un dejuni que acabarà el 21 d’abril amb la celebració de l’Îd al-fitr. El quart pilar de l’islam consisteix a abstenir-se de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol.

Les persones musulmanes es lleven abans de la sortida del sol per fer l’esmorzar abans d’iniciar el dejuni (suhûr) i fan la ruptura del dejuni (iftâr) després de la posta de sol. Les condicions per portar a terme aquest dejuni, prescrit com a acte voluntari,  són ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut.

A Barcelona, conviuen nombroses comunitats musulmanes d’orígens culturals diversos, tant autòctones com provinents del Pròxim Orient, el nord d’Àfrica, el Pakistan, Bangladesh o l’Àfrica subsahariana, entre d’altres. Des del 1970, s’organitzen al voltant de centres de culte on porten a terme la pràctica i la formació religiosa.

A Sant Martí, les comunitats musulmanes dels barris del Clot i del Besòs i el Maresme organitzen des de fa anys trobades per trencar el dejuni i també celebren el final del Ramadà. A continuació,  detallem les activitats programades enguany al districte.

El Ramadà a Sant Martí 2023

Repartiment de menjar
Parc del Clot (c. Escultor Claperós amb c. del Cabanyal)
Del 23 de març al 20 d’abril, de 17 a 20 h
Org. Centre Cultural Islàmic Català

Iftar juvenil
Institut Barri Besòs
Per a joves de 12 a 30 anys
25 de març, a les 18 h
Org. Joves del Besòs i el Maresme

Iftar comunitari
Pl. del Mercat (el Clot)
Diumenge 2 d’abril, de 18 a 22 h
Org. Centre Cultural Islàmic Català

Iftar popular
Escola Concepció Arenal
Divendres 14 d’abril, de 18 a 22 h
Org. C.A. Kanam

Îd al-fitr
Celebració del final del Ramadà
Parc del Clot
Divendres 21 d’abril, de 7 a 9 h
Org. Centre Cultural Islàmic Català

Îd al-fitr
Celebració del final del Ramadà
Parc del Fòrum
Divendres 21 d’abril, de 7 a 9 h
Org. Cultura Islàmica Abubakar Sadique

Més informació