El millor talent jove de còmic, en l’acte de lliurament del 9è Premi Jove de Còmic Sant Martí

20/06/2024 - 14:37 h

El jurat va atorgar el primer premi a l’obra “Estamos trabajando” que dona visibilitat al treball de dones reals en feines considerades tradicionalment masculines.

La Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert va ser l’escenari de l’acte de lliurament del 9è Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de les violències masclistes, el passat dimecres, 19 de juny. Enguany, s’han presentat 23 obres a concurs: 17 en la categoria A (per a joves de 16 a 25 anys), 4 en la categoria B (per a menors de 16 anys) i 2 en la categoria C (fanzín), destinada a centres educatius, equipaments i serveis per a adolescents i joves.

L’acte va ser dinamitzat per la companyia Impro Barcelona. També es va sortejar entre el públic un val de 100 € de la botiga Norma Còmics. Durant l’acte, es va dur a terme la dinàmica col·lectiva “el cadàver exquisit” amb les premisses argumentals: sororitat i lluita col·lectiva, pressió estètica i masculinitats no patriarcals. Hi van participar la il·lustradora, Marta Cartu, i els estudiants de l’Escola Massana, Nira Miñano i Isaac Guzmán (el resultat de la dinàmica es pot veure en l’apartat “Adjunts”).

L’obra guanyadora en la categoria A ha estat Estamos trabajando, d’Adriana Rodríguez Nieto, per donar visibilitat al treball de dones reals en feines “masculinitzades”, per l’actualitat que transmet i per la seva qualitat en l’estil i tècnica del dibuix. Per construir un missatge estructurat, clar i fresc i una narrativa visual que fa del missatge quelcom potent i ben resolt que pot arribar molt fàcilment al públic juvenil.

El còmic guanyador en la categoria B ha estat La culpa nunca es de la víctima, d’Ainara Galán Puyuelo i Rosalía Vázquez Martínez, pel bon ús de la ironia en la narració de la història, per la reflexió que proposa sobre el fet que les víctimes de violències masclistes siguin qüestionades i pel missatge final que interpel·la directament a la persona lectora.

En la categoria C, el jurat ha premiat el fanzín Colores, de l’Escola La Palmera, per la seva composició i coherència, per la diversitat de temes tractats, per l’humor d’algunes de les seves narracions i perquè reflecteix el treball col·lectiu que s’ha dut a terme al voltant del tema de les violències masclistes.

La menció especial del jurat en la categoria A ha estat per al  còmic ¡Libre!, d’Illary Chicaiza Pinzón, per donar visibilitat a les violències masclistes que travessen les dones des de la infància, per mostrar la importància de la sororitat i el suport mutu entre dones en la lluita contra aquesta violència estructural, així com per construir un missatge estructurat, clar i fresc, i una narrativa visual que fa del missatge quelcom potent i ben resolt.

En la categoria B, l’obra que ha rebut la menció especial del jurat ha estat Juntes cridem molt fort, de Naia Alayón, pel dibuix, l’expressivitat dels personatges i la seva diversitat, per la representació gràfica dels diferents cossos i gèneres i el potencial del missatge i la coherència. La menció especial del jurat en la categoria C ha estat per La Rebel·lió de les joguines, de l’Escola Els Porxos, pel treball col·lectiu fet en la seva creació i per la diversitat de propostes del fanzín.

Respecte als premis atorgats pel públic, va resultar guanyadora l’obra Lliures en la categoria A, amb 316 vots, i en la categoria B, La culpa nunca es de la víctima, amb 264 vots. En la categoria C, el fanzín guanyador Colores va obtenir 50 vots. En total, les obres a concurs han rebut 1.385 vots a través del perfil d’Instagram del Districte de Sant Martí.

Durant el lliurament del 9è Premi Jove de Còmic, hi van intervenir el president del Consell del Districte, Víctor Martí de Villasante; i la consellera de Feminismes, Igualtat i LGTBI, Inma Bajo. L’acte també va tenir la presència de la consellera, Sílvia López.

El jurat del 9è Premi Jove de Còmic Sant Martí ha estat format per Sílvia López, consellera de Sant Martí; Àgueda Sánchez, representant de les biblioteques del Districte; Arte Mapache, creadora del món del còmic; Dora Escobar i Amalia Hostalric, representants del Consell de Feminismes, Igualtat i LGTBI de Sant Martí; Aina Sanllehí, de l’editorial Tigre de paper; Irene Andrés, de l’Assoc. In Via; Marta Amigò, secretària i referent de Feminismes, Drets de Ciutadania i Salut Sexual i Reproductiva del Consell de la Joventut de Barcelona; Matilde Albarracín, representant de la Direcció de Feminismes; i les secretàries, Cristina Colmena, Núria Campdepadrós i Yurima Romera.

Per què aquest premi?

Aquest certamen té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de les violències masclistes i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i la no violència.

Els còmics han de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de les violències masclistes i contribuir a la seva prevenció i erradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere.

El Premi Jove de Còmic Sant Martí està organitzat pel Districte de Sant Martí amb el suport de la Regidoria de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica de l’Ajuntament i en col·laboració amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Consell de Feminisme, Igualtat i LGTBI del Districte. Compta també amb la col·laboració de l’Escola Joso – Centre de Còmic i arts visuals, Norma Editorial, les editorials Finestres i Tigre de paper, la Cooperativa Trama SCCL i Ficomic (Federació d’Institucions Professionals del Còmic).