El monument a Gandhi torna al Poblenou un any després

16/09/2021 - 12:15 h

El monument al polític i pensador hindú Mahatma Gandhi ha tornat al seu espai del Poblenou un cop han estat restaurats els danys que va sofrir a causa de l'intent de robatori de què va ser objecte ara fa un any

El dijous 16 de setembre el monument al mahatma Gandhi va tornar a presidir els jardins del Poblenou que porten el nom de l’activista de la Índia. L’agost del 2020 l’estàtua va ser objecte d’un intent de robatori que va resultar fallit gràcies a les mesures de reforç interior amb què va ser instal·lada a l’origen, però pel qual va quedar malmesa.

La Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, responsable de la conservació i el manteniment dels monuments de la ciutat, la va desmuntar per restaurar-la. En concret, s’han soldat els talls que es van fer a les cames, la seva part més fràgil, i se n’ha restaurat totalment la capa de bronze.

La restitució al seu espai habitual ha estat molt celebrada per un veïnat que s’ha fet molt pròpia aquesta obra d’art públic. El fet d’estar situada a peu de carrer provoca una major vinculació i proximitat, i la seva absència durant un any s’ha fet notar en el pols veïnal. L’expectativa que ha generat la seva reposició ha estat alta.

L’escultor, Premi Nobel de la Pau

El monument a Gandhi és una figura de bronze obra de l’escultor i pensador argentí Adolfo Pérez Esquivel (Buenos Aires, 26 de novembre de 1931), que va obtenir el Premi Nobel de la Pau al 1980. Es tracta d’una obra de joventut realitzada l’any 1967 arran de l’impacte que li va produir l’exemple de resistència passiva de Gandhi en la seva lluita pacífica per assolir la independència de la Índia respecte del Regne Unit.

Es tracta d’una representació de caràcter figuratiu a mida natural del mahatma, que mostra tant la fragilitat de la seva envergadura física com, alhora, la fermesa de la seva convicció amb una mirada penetrant i amable a parts iguals. Manté les mans alçades, juntant els palmells al seu davant, com a senyal de salutació i de respecte.

Gairebé trenta anys més tard d’haver-la gestat, Pérez Esquivel va donar l’obra a la ciutat a través de l’organització no governamental Comparte. Es va instal·lar als aleshores recentment estrenats jardins de Gandhi el 28 de març del 2000 en un acte que va comptar amb la presència de l’autor.

Un espai d’estada ben poblenoví

Els jardins de Gandhi van ser oberts al públic el 1999 en l’espai situat entre els carrers d’Espronceda, Llull, Bac de Roda i Ramon Turró. La seva urbanització respon a un projecte de l’arquitecte Carles Teixidor a través del qual dibuixa, simbòlicament, l’espai geogràfic que ocupava l’antic Poblenou.

D’aquesta manera, els elements ornamentals i urbanístics de l’espai recreen les rieres que baixaven des de Collserola i les sèquies que conduïen l’aigua del Rec Comtal que, travessant els camps de l’antic barri del Taulat i la dessecada llacuna sorrenca, arriben a un mar de geniüdes onades de ceràmica creades per Sabater.