El Nou Hospital Evangèlic construeix una nova seu a la superilla del Poblenou

18/06/2021 - 09:48 h

L’Hospital, ubicat al seu icònic edifici del carrer Camèlies al barri de Gràcia, canviarà la seva seu per un nou edifici ubicat en una superilla al barri del Parc de la Llacuna i Poblenou, al carrer Ciutat de Granada, 108-110. Cobrirà assistencialment els districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, una zona amb especial dèficit d'infraestructura sociosanitària.

 

Aquest dijous s’ha posat la primera pedra del nou edifici del Nou Hospital Evangèlic, al carrer Ciutat de Granada, 108-110, que es preveu que estigui enllestit el primer trimestre del 2023.

El nou hospital cobrirà part de les necessitats sociosanitàries del veïnat del Poblenou així com assumirà càrrega de treball de l’Hospital del Mar.

El Nou Hospital Evangèlic és un dels hospitals més antics de Barcelona, on es presten serveis sanitaris des del 1879. La seu actual, ubicada a Gràcia, es va inaugurar l’any 1969.

Per fer realitat l’hospital, la Fundació s’ha venut el patrimoni. L’edifici del carrer de les Camèlies ha estat adquirit per l’Ajuntament i el Nou Hospital Evangèlic s’ha hipotecat durant els propers anys en un terreny de concessió administrativa al Poblenou. De fet, la concessió serà per 50 anys i, a partir d’aquí, l’equipament passarà a ser de titularitat pública.

Un edifici innovador i respectuós amb la història

El nou centre serà un edifici de 10.000 m2 amb 190 llits, més un espai ambulatori ampli. Estarà principalment destinat a atendre gent gran en la seva darrera etapa de vida: persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o amb necessitats d’acompanyament a final de vida.

El projecte de l’Hospital, dut a terme per l’estudi PMMT Arquitectura, s’ha construït en diàleg amb els parcs de l’interior de l’illa i de la plaça Dolors Piera. Es conservarà la façana de l’anterior construcció: unes antigues cotxeres de TMB. El vestíbul de doble alçada i els materials càlids de la planta baixa transmeten acolliment i benestar als usuaris.

De la mateixa manera, la il·luminació natural, les dues terrasses, la coberta i la disposició contraposada dels llits a les habitacions, són els elements clau que humanitzen el projecte i fan de l’Hospital un espai saludable que afavoreix la recuperació.

El procés de disseny de les habitacions s’ha dut a terme amb la participació dels propis pacients i professionals assistencials, a través d’enquestes i proves sobre l’espai representat a proporció real i en realitat virtual.