El record al Futbol Club Martinenc amplia la memòria històrica al Camp de l'Arpa del Clot

19/06/2022 - 18:46 h

Dissabte va tenir lloc la descoberta de la placa que assenyala l'edifici on, l'any 1909, va ser fundat el club de futbol clotenc, històric de l'esport de Barcelona i de Catalunya

Dissabte 18 de juny va tenir lloc la descoberta de la placa de memòria que assenyala l’espai que va veure néixer el club l’any 1909 i que va acollir la seva seu social durant lustres. Concretament és a la façana del carrer de la Muntanya 113, davant el qual es va desenvolupar un acte institucional emotiu i sensible.

Durant l’acte, en què hi van ser presents la junta directiva al complert i nombrosos esportistes i aficionats del club, es va retre homenatge no només a la seva pròpia història, a cavall del Clot i del Guinardó, sinó molt especialment a les 8 persones sòcies més veteranes del club. Representats per Manuel Dengra, president del club en l’actualitat, han estat distingits amb un recordatori els senyors Joan Dengra, Miquel Pera, Antoni Güells, Manuel Dengra, Jaume Castellet, Albert Peiró, Manuel Gil i Rafael López, l’actual soci número 1 del club.

Des de la perspectiva institucional hi van participar David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí i d’Esports, i Marilén Barceló i Max Zañartu, que ostenten les presidències dels Consells de Districte de Sant Martí i d’Horta-Guinardó respectivament. L’acte va comptar també amb la presència de primer tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i de diverses persones membres dels Consells dels dos Districtes implicats en la història del club.

Acte institucional, festa participativa

Un cop descobert el nou element de memòria històrica del barri, la celebració es va traslladar a la plaça Carme Montoriol, que es va convertir en un parc esportiu infantil que va arrodonir una matinal festiva, de memòria col·lectiva i de celebració del passat, el present i el futur de l’entitat.

La plaça va acollir tallers de dibuix i de pintacares, a més d’espais de demostració de futbol, bàsquet i hoquei en què els nens i les nenes van poder gaudir d’una diada rodona.

El FC Martinenc és una entitat que viu de cara a la gent i al barri, amb iniciatives solidàries i socials que li han comportat diversos reconeixements públics i institucionals, entre els quals destaca la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de l’Ajuntament de Barcelona (2010).

Un club, la història, i el futur

L’any 1907 va començar l’activitat d’un grup de persones que el 1909 es va oficialitzar amb la denominació F.C. Martinenc. Al 1917 es va fusionar amb el Centre d’Esports Martinense per participar en els campionats organitzats per la Federació Catalana.

Actualment, el club té 5 seccions esportives en els àmbits del futbol, el bàsquet, l’hoquei patins, el judo i el futbol sala,  i aglutina més de 1.800 esportistes de base en les instal·lacions del CEM Guinardó on té seu el club actualment. Al llarg dels anys ha gaudit de seccions de natació, de waterpolo, i de petanca i futbol, i ha arribat a comptar amb 2.500 nens i nenes participant en l’escola d’iniciació esportiva en la pràctica de l’atletisme, el bàsquet, la gimnàstica i el judo.

Des de la temporada 99/2000, la secció de futbol milita en la 1a Divisió Catalana, i el 2009 va assolir l’ascens a la 3a Divisió, la més alta de la seva història. El club és des del 1984 (l’any del 75è aniversari), l’organitzador del Torneig d’Històrics del Futbol Català, que al llarg de 38 anys ha dut a terme 30 edicions de rellevància ascendent fins a convertir-se en el gran esdeveniment futbolístic de l’estiu.