Bona participació en els primers cursos d'idiomes oferts per Barcelona Activa

31/01/2022 - 13:09 h

Barcelona Activa, amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, ha inclòs per primera vegada els idiomes entre les seves activitats, atesa la importància de les llengües per adquirir una feina. S'han ofert durant el segon semestre del 2021 i s’hi han apuntat més de 1.200 persones, xifra que representa un 22% més del que es va projectar inicialment.

En un context cosmopolita i global, el domini de llengües estrangeres és un element important d’ocupabilitat. Tot i que Barcelona se situa com la segona ciutat amb millor nivell mitjà d’anglès de l’Estat, l’estudi EF English Proficiency situa Espanya com un dels països a la cua d’Europa en aquest àmbit i estancat els últims deu anys.

Així, l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa i en col·laboració amb el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes i el Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha articulat la proposta Reskilling Idiomes per ajudar a millorar el coneixement i domini de llengües estrangeres.

Dotats amb un milió d’euros, la previsió inicial d’aquests cursos, que han tingut lloc durant el segon semestre del 2021 i que podien ser en format virtual o híbrid, amb els exàmens presencials a la UAB, era de 1.000 estudiants. Al final aquesta xifra ha estat de 1.228 persones, i això suposa un increment del 22%. El perfil majoritari entre els estudiants ha estat el de dones de més de 40 anys i amb estudis universitaris (72%). Pel que fa a la situació laboral, un 52% estaven a l’atur.

Els cursos anaven de les 30 a les 100 hores i podien ser de tipus general o especialitzats en sectors com el comerç, la restauració o l’administració, i els més demanats han estat els d’anglès (71%), seguits dels de francès (13%), alemany (7,8%), italià (4,7%), xinès (1,4%), rus (0,8%) i àrab (0,7%). Molts dels alumnes han optat per cursos inicials (equivalents al nivell A1), que han suposat el 67% del total. D’entre els que han triat cursos per obtenir un títol oficial o de preparació per a una certificació, un 52% han escollit el B2, que acredita la fluïdesa necessària per comunicar-se sense esforç amb parlants nadius.

La major part dels estudiants eren residents a Barcelona (81%). I per districtes, quasi el 50% dels participants s’han distribuït entre l’Eixample (17%), Sant Martí (16%) i Sants-Montjuïc (14%).

A Barcelona es parlen més de 300 idiomes i la població estrangera representa el 22,4% del total d’habitants.

Més informació