El Pla de Barris posa en marxa el projecte XARSE - Xarxes de Resposta Socioeconòmica

21/11/2020 - 23:02 h

Es tracta d'un servei d’acompanyament a recursos i de suport personalitzat per a la sol·licitud de tràmits administratius per a persones afectades per la crisi de la covid-19, que al Besòs i al Maresme estarà situat al Casal de Barri Besòs

Amb l’objectiu d’apropar i facilitar tots els recursos i serveis disponibles i donar una resposta efectiva i integral a les persones i famílies afectades per la crisi de la covid-19, el Pla de Barris i Barcelona Activa han iniciat el projecte XARSE, Xarxes de Resposta SocioEconòmica, que es desplegaran en 6 punts d’atenció als barris.

Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones, sigui el seu problema de l’àmbit que sigui, i de suport pràctic (amb tramitació telemàtica si s’escau) per derivar al recurs o recursos que més s’adeqüin a la seva necessitat. S’hi  despleguen diferents tipus d’accions:

 • Atenció a les necessitats de la persona i derivació al recurs de l’administració pública o del teixit comunitari que s’adeqüi més a les seves necessitats, en estreta coordinació amb Serveis Socials
 • Suport en la tramitació telemàtica d’ajudes
 • Acompanyament i formació digital, en col·laboració amb la fundació Bit Hàbitat
 • Trobades de suport emocional
 • Formació i acompanyament en economia domèstica
 • Sessions de defensa de drets laborals en temps de covid-19.

Les atencions inicials i el suport a la tramitació d’ajuts s’estan duent de manera presencial amb totes les mesures de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia. Les accions grupals i algunes atencions d’assessorament, s’estan adaptant a la possibilitat de la realització telemàtica o presencial, segons context.

              XARSE: PUNTS D’ATENCIÓ ALS BARRIS               

 • El Besòs i el Maresme: Casal de Barri Besòs (Cristóbal de Moura, 232). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i dm i dj de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 675.607.918).
 • El Raval i el Gòtic: Oficina del Pla de Barris del Raval sud i Gòtic sud (Robador, 36). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i de dl a dj de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 675.608.541).
 • La Trinitat Vella: Centre Cívic Trinitat Vella (Foradada, 36). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i els dl i dc de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 675.607.903).
 • La Trinitat Nova: Casal de Barri de Trinitat Nova (Garbí, 3). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i els dm i dj de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 695.392.002).
 • La Marina: Sala Pepita Casanelles (pg. Zona Franca, 185). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i els dl i dc de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 675.607.910).
 • La Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona): Oficina del Pla de Barris de la Zona Nord (Escolapi Càncer, 6). HORARI: de dl a dv de 8 a 15 h, i els dm i dj de 15.30 a 18.30 h (cal demanar cita prèvia al 675.097.273).

La crisi sanitària derivada de la covid-19 ha comportat una crisi social i econòmica que ha impactat de forma més contundent en barris vulnerables. Per tal de pal·liar els efectes en la vida quotidiana de les persones afectades, diverses administracions han impulsat diversitat d’ajuts i prestacions especials, com ara ajuts per pagar el lloguer, ajuts a autònoms, línies de crèdit per empreses, etc.

També entitats socials i noves iniciatives ciutadanes de suport mutu han activat espais i mecanismes d’ajuda i accés a recursos. Malgrat els esforços i donat l’elevat nombre de persones i negocis afectats en barris de rendes baixes, però, molts s’han vist fora de la primera onada d’ajuts.

El XARSE és un projecte pilot que va iniciar al setembre i que es preveu continuar al llarg del 2021. Es tracta d’una de les moltes iniciatives “xoc” que l’Ajuntament de Barcelona, de la mà del Pla de Barris i Barcelona Activa, posa en marxa per intentar pal·liar els efectes d’aquesta crisi.