Gregal reparteix lots alimentaris a persones necessitades

13/05/2020 - 17:12 h

L’emblemàtic menjador solidari i social del Besòs i el Maresme s’adapta a les necessitats del barri, i actualment s'abasteix del CCIB, el WCK i el Banc d’Aliments per donar servei a les persones que ho necessiten

Sempre s’ha dit que el menjador Gregal és un termòmetre de la situació que es viu en aquest barri de Sant Martí i, per extensió, a la ciutat de Barcelona. Va néixer fa set anys com a resposta a la situació de crisi que vivien moltes famílies del Besòs i el Maresme. De la mà del Pla de Barris de l’Ajuntament, estava en procés d’ampliació, professionalització i acompanyament cooperatiu abans de l’arribada de la covid-19, amb la seva cuina i el menjador en obres.

Ara, amb l’emergència social i econòmica que ha portat la pandèmia, Gregal es transforma com a punt de distribució d’àpats per a les persones del barri que estan en una situació vulnerable. En aquest procés d’adaptació a les necessitats més urgents de la població, el nou Gregal ha canviat d’ubicació al barri (s’ha instal·lat en un local municipal del carrer Lluís Dalmau) i ha sumat altres professionals a l’equip que ja formava part del projecte.

Abans de l’arribada de la covid-19, el menjador social acollia persones de diversos llocs de la ciutat que arribaven al local per fer un àpat. Actualment, aquest nou servei que ofereix Gregal de manera urgent i provisional s’enfoca en l’atenció al veïnat amb necessitats sobrevingudes arran de la pandèmia, de forma que el 80% de les persones ateses en aquestes últimes setmanes no s’havien acollit anteriorment al servei d’alimentació del menjador.

En aquesta nova fase, el menjador Gregal compta amb el suport del Districte de Sant Martí, l’Institut Municipal de Serveis Socials i el Pla de Barris.

CCIB, WCK i Banc d’Aliments, units en benefici de la població més vulnerable

Els lots alimentaris que reparteix Gregal provenen de l’ONG del xef José Andrés World Central Kitchen i del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, situat a Sant Martí. Les cuines del CCIB elaboren diàriament 5.000 àpats per a l’àrea de Barcelona. L’equip Diagonal Food, el xef Carles Tejedor i desenes de voluntaris treballen conjuntament en la producció dels menús. El Banc d’Aliments és l’encarregat de proporcionar part de la matèria prima i de distribuir els lots alimentaris.

A més del menjador Gregal, aquestes tres organitzacions també abasteixen a Sant Martí dos espais municipals: el menjador Tànger i el Casal de Barri La Llacuna.