Palo Alto Barcelona, al barri de Diagonal Mar i el Front Martim del Poblenou, és un pulmó verd de la ciutat situat, una referència de biodiversitat per les més de 200 espècies vegetals que disposa i l’únic enclavament industrial històric de 8.826 m2, que encara disposa de les muralles que l’aïllen del trànsit de vehicles.
És en aquest espai on s’han instal·lat uns sensors per estudiar-hi els els nivells de soroll, material particulat (PM) i de CO2 en l’aire, així com els beneficis que aquests indicadors aporten a la ciutadania i a la vegetació en l’espai.
Es tracta del projecte Smart Citizen Kit, un projecte que neix el 2012 a Fab Lab Barcelona, part de l’IAAC – Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, en l’actualitat amb més de 2.000 sensors repartits arreu del món.
Un dels objectius de la col·laboració entre Fab Lab Barcelona i Fundació Palo Alto és publicar periòdicament els resultats, mostrant i compartint les dades obtingudes mitjançant les seves xarxes socials i suports en línia. De fet, els sensors s’alimenten d’un panell solar i disposen de WiFi, fet que permet pujar les dades en temps real a la plataforma Smart Citizen.
Alhora, la Fundació Palo Alto també pretén fer visites periòdiques “in situ” per part de centres docents i persones interessades tant en el projecte com en l’ús d’eines digitals per a la transformació de la ciutat per part dels ciutadans (sensors, plataformes de codi obert o tècniques de fabricació digital com la impressió 3D).
La Fundació Palo Alto, gestora de l’espai, col·labora amb projectes, productes o accions sostenibles en benefici de les persones, treballant amb empreses internes i externes i institucions, com és el cas de la nova col·laboració amb Fab Lab Barcelona.