La biblioteca Gabriel García Márquez és la millor biblioteca pública del món

21/08/2023 - 16:03 h

L'equipament del barri de Sant Martí de Provençals ha guanyat el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 que lliura la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic.

Aquest dilluns, durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per l’IFLA a Rotterdam, s’ha lliurat el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 a la biblioteca central del districte de Sant Martí: la Biblioteca Gabriel García Márquez.

La biblioteca compartia nominació amb les biblioteques Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov, a Eslovènia, City of Parramatta Library, a Austràlia, i Shangai Library East, a la Xina. A l’acte hi han assistit la directora de la biblioteca, Neus Castellano, i el gerent de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos.

El jurat ha valorat, entre d’altres, la interacció amb l’entorn i la cultura local de la biblioteca, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.

Així, la Biblioteca Gabriel García Márquez s’afegeix a la prestigiosa llista de biblioteques que han rebut aquest reconeixement, les darreres han estat: la Missoula Public Library als EUA, la Deichman Bjørvika a Noruega, i l’Oodi Helsinki Central Library a Finlàndia.

Far de Sant Martí de Provençals, node cultural del Districte

Inaugurada el maig de 2022, és la biblioteca central del districte de Sant Martí. L’equipament ha rebut la visita de prop de 277.578 persones amb una mitjana de 947 visites diàries així com més de 6.000 carnets a nous usuaris i usuàries. També s’han realitzat 75 activitats amb prop de 4.000 persones, 128.695 documents en préstec, 145 visites escolars per a més de 3.400 persones i hi ha hagut 56.695 usos d’internet.

És obra de l’estudi SUMA Arquitectura, recentment guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022 pel disseny de l’edifici. Compta amb sis plantes i una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m².

L’edifici incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED, un sistema internacional de certificació d’edificis sostenibles que es basa en la incorporació en el projecte d’aspectes relacionats amb l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l’eficiència del consum d’aigua i la selecció de materials.

Més que una biblioteca

L’equipament porta el nom de Gabriel García Márquez (1927-2014), escriptor i periodista que va guanyar el Premi Nobel de Literatura l’any 1982. Està especialitzat en literatura llatinoamericana i aspira a convertir-se en un centre de difusió i dinamització d’aquesta cultura. Amb aquest objectiu col·labora activament amb Casa Amèrica Catalunya, i el resultat són propostes de promoció cultural com el KM Amèrica. Festival de literatura llatinoamericana, que enguany ha celebrat la segona edició.

Compta amb el racó Francisco Ibánez, un espai dedicat al dibuixant de còmic amb un fons de gairebé 500 títols amb historietes protagonitzades pels seus personatges més emblemàtics, com Mortadel·lo i Filemó, Rompetechos o els veïns de la 13 Rue del Percebe. Barcelona farà un homenatge pòstum al dibuixant, veí de Sant Martí, arran de la seva mort recent.

A banda de tots els serveis bàsics de la resta de Biblioteques de Barcelona, compta amb un espai sensorial i la ràdio comunitària Ràdio Maconda. A l’estudi s’hi han registrat més d’una cinquantena de programes, s’hi han apropat més de 360 estudiants de cinc escoles i cinc instituts, i també s’hi fan prop d’una quarantena de programes dedicats a la cultura i a la difusió lectora.