La celebració del Corpus és una de les festes més antigues i lluïdes de Barcelona, donat que se celebra des de l’any 1320. Enguany, la festa torna als patis i jardins de la ciutat, del 29 de maig al 6 de juny, per engalanar-la amb diverses tradicions de cultura popular. L’esclat de la primavera i la imminent arribada de l’estiu fan que aquesta festivitat sigui ideal per sortir a passejar i descobrir els carrers dels barris d’una manera ben diferent.
A diferència d’altres edicions, el Corpus s’expandeix del centre de Barcelona cap a tots els racons de la ciutat, arribant fins al nostre districte. A Sant Martí, s’han organitzat aquest cap de setmana cinc activitats: quatre catifes de flors i un ou com balla:
El Poblenou
Catifa floral
Casal de Barri Poblenou.
Dissabte 5 i diumenge 6 de juny, tot el dia.
L’ou com balla
Parròquia de Santa Maria del Taulat.
De dijous 3 a diumenge 6 de juny, tot el dia.
Catifa floral
Parròquia de Santa Maria del Taulat.
Dissabte 5 i diumenge 6 de juny, tot el dia.
Organitza: Coordinadora d’Entitats Poblenou.
Sant Martí de Provençals
Catifa floral
Parc de Sant Martí, al costat de l’església.
Diumenge 6, de 10 a 18 h.
Organitza: Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals i Coordinadora VERN.
El Clot
Catifa floral
Plaça del Mercat.
Diumenge 6, de 10 a 20 h.
Organitza: Castellers de Barcelona.
Les catifes florals són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, per bé que ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura o marro de cafè. Poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a la primavera, a temes locals o simplement representar motius geomètrics.
L’ou com balla, emblema de la festa i herència col·lectiva dels barcelonins i barcelonines, distingeix la diada des de l’any 1637. És tradició que nombrosos claustres, patis i jardins es guarneixin amb flors i cireres. El costum, tan senzill com misteriós, desperta passions. Els estudiosos tampoc no tenen clar l’origen: hi ha qui diu que és una metàfora de la vida, per a altres, és una referència al cos de Crist i hi ha que simplement hi veu un joc d’entreteniment propi de l’edat mitjana.
El programa complet de la festivitat del Corpus a Barcelona es pot consultar en l’apartat “Més informació”.