La Seu del Districte de Sant Martí, edifici distingit pels serveis que faciliten l’ús de la bicicleta

26/03/2023 - 14:20 h

Als barris de Sant Martí hi ha d'altres equipaments municipals amb aquesta distinció, com ara el Museu de Ciències Naturals, l'Institut Municipal d'Hisenda, el Hub Barcelona Disseny o el Centre d'Innovació Urbana Ca l'Alier

Arrel de l’auditoria feta el novembre de 2022 (vegeu el resultat a l’apartat “adjunts”), l’edifici de la Seu del Districte de Sant Martí, a la pl. Valentí Almirall, ha obtingut el segell distintiu com a Edifici Amic de la Bici.

Aquesta certificació avalua els serveis i instal·lacions per a ciclistes en edificis municipals, i amb les millores implementades en els darrers anys, aquest edifici públic ha estat distingit com a tal. Els aspectes que ho han afavorit són els següents:

  • potencial per atraure desplaçaments en bicicleta
  • bona connexió a la xarxa ciclable
  • parada de bícing (a la pl. Valentí Almirall)
  • entorn pacificat amb carrers de plataforma única
  • ancoratges de bicicletes convencionals (a la pl. Valentí Almirall i al c. Edison)
  • dipòsits tancats per a bicicletes plegables i VMP al vestíbul
  • accés lliure de bicicletes plegables als serveis d’atenció ciutadana
  • facilitats al personal de l’edifici per als seus desplaçaments en bicicleta (com ara l’estacionament interior de bicicletes convencionals)

En un futur s’estudiarà la possibilitat d’incorporar-hi millores com ara 1) estacionament de VMP a l’interior, 2) consignes per a accessoris com ara el casc o la roba d’abric, 3) inflador de rodes, 4) punt d’autoreparació amb eines bàsiques, i 5) punts de recàrrega de VMP.

Tots els edificis municipals certificats amb el segell Edifici Amic de la Bici, així com els que estan en procés d’obtenir-lo, es poden consultar en el mapa d’edificis certificats en el web del Programa A+S.

La ciutat amiga de la bicicleta

El distintiu és promogut des del Programa Ajuntament +Sostenible amb l’objectiu de fomentar l’ús de la bicicleta entre les persones que hi treballen. S’inclou en el marc del projecte A la feina BICIA’t que promou els hàbits de mobilitat sostenibles i saludables a la feina entre el conjunt de persones  treballadores.

La iniciativa forma part del desplegament de la Mesura de govern de l’Estratègia de la Bicicleta per donar més protagonisme a la bicicleta a la ciutat. La metodologia de la certificació estableix 38 requisits (que es poden considerar o imprescindibles, o molt recomanables o recomanables) classificats en 6 temàtiques, :

  1. Accessibilitat amb bicicleta i VMP fins a l’edifici
  2. Aparcaments interiors o tancats per a bicicletes i VMP
  3. Aparcaments exteriors per a bicicletes i VMP
  4. Senyalització sobre l’accés amb bicicleta i VMP a l’edifici
  5. Serveis complementaris per a les persones usuàries
  6. Polítiques de promoció de la bicicleta i els VMP a la feina

La bicicleta és una manera alternativa de moure’s per la ciutat i el mitjà de transport més eficient en termes energètics. Més pràctica, més sana, i més sostenible, sense fums ni soroll ni consum de derivats del petroli. Per tot plegat, contribueix a recuperar els carrers com a espais de convivència ciutadana i a millorar la qualitat de vida.

El perquè de tot plegat

El 2016 va tenir lloc una enquesta de mobilitat entre el conjunt de persones treballadores de la Gerència d’Ecologia Urbana, els resultats de la qual van fer palès la necessitat d’impulsar accions prioritàries per al foment del canvi modal envers la bicicleta. En aquest context, es va definir una metodologia de certificació d’edificis ciclables que recull els requisits que han de complir dels edificis municipals que volen obtenir el distintiu.