El tradicional acte de celebració del Dia de la Ciutat Autònoma de Ceuta a Barcelona (que té lloc el 2 de setembre) es va dur a terme el 7 de setembre al Centre Cívic Besòs, que va reunir un nombrós públic assistent i va congregar un elevat nombre de representativitat d’altres cases regionals i institucions d’arreu del país.
Com és habitual, l’acte central de la commemoració va ser la conferència, en aquesta ocasió “Ceuta durant el regnat de Felip II” pronunciada pel Sr. Julio Ríos Gavira, soci de la Casa de Ceuta des de 1986 i antic president de l’entitat. Al final de l’acte va tenir lloc la inauguració l’exposició fotogràfica “Amaneceres en Ceuta” del Sr. Benjamín González, que es pot visitar al Centre Cívic Besòs fins al 23 de setembre.
A l’acte s’hi va fer el lliurament de premis del certamen de Poesia i Narrativa Breu “Habla de mí” de la Casa de Ceuta de Barcelona, que enguany arriba a la 25a edició amb l’objectiu de fomentar la creativitat literària d’inspiració a Ceuta i fer créixer la literatura ceutí. Van resultar guanyadores les següents obres:
Categoria de narrativa
1r premi: “Ceuta como regalo”, del Sr. Patrocinio Gil (Llodio, Àlaba).
2n premi: “Aromas”, del Sr. Juan Manuel Parrado (Ceuta).
Categoria poesia
1r premi: “Ceuta: tres ditirambos te lanzo”, de la Sra. Isabel García (Jaca, Osca).
2n premi: “A Ceuta histórica y heroica”, del Sr. Francisco González (Castelló).
L’acte va estar presidit per la Ima. Sra. Marilén Barceló, presidenta del Consell de Districte, l’Im. Sr. David Escudé, regidor del Districte, i el Sr. Rafael Corral, president de la Casa de Ceuta a Barcelona, entre d’altres persones representatives.
Així mateix hi van assistir consellers i conselleres en representació dels grups municipals del Consell de Districte de què formen part, entre els quals Eva Campos, Lourdes Arrando, Xavier Bañón, Inma Bajo, Sílvia López, Joan Pujol, M. Eugenia Angulo, Fernando Alcalde, Maria Arenillas i Fernando Gómez. L’acte també va comptar amb la presència de nombroses autoritats convidades.
Una entitat amb història
La Casa de Ceuta Virgen de África a Barcelona es va fundar l’any 1966. Actualment té seu en un espai cedit per l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Mare Nazaria March, al Besòs i el Maresme. Gestiona el blog Crónicas de Ceuta en Barcelona.
Un dels seus presidents va ser el conferenciant d’enguany, el Sr. Julio Ríos Gavira. Concretament ho va ser entre el 1993 i 2000, a més de desenvolupar-hi diversos càrrecs. Ríos Gavira va arribar a Barcelona al 1956 des de Ceuta. La cessió per part de l’Ajuntament de l’espai que ocupa ara l’entitat és una de les seves aportacions. També crea el Certamen Literari, les chirigotas i d’altres grups socials i culturals. Al 1995 forma part de la Fecarecat i al 2003 n’és el president fins al 2018. Des del 2004 forma part del Consell de Ciutat, i del 2005 al 2008 va ser membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat. Ha rebut diversos honors: l’Escut d’Or de la Tertulia flamenca de Ceuta (1994), la Medalla de Sant Martí a títol personal (2000), l’Escut d’or de la Casa de Ceuta (2006) i la Medalla d’Honor de Barcelona (2014).