L'antic cinema Pere IV es transformarà en un gran equipament de barri

12/05/2021 - 15:02 h

Pla de barris. S'hi construirà una biblioteca, un CAP i un auditori amb l'objectiu que al setembre de 2024 pugui entrar en servei tot l’equipament. És el projecte més rellevant del programa, que destina 13 milions d'euros al districte.

El programa Pla de Barris 2021-2024 de Sant Martí farà realitat un projecte llargament reivindicat pel veïnat: la reconversió de l’antic cinema Pere IV en un gran equipament de barri. L'edifici s'enderrocarà a principis de 2022 i s'hi construirà una biblioteca, un CAP i un auditori, amb l'objectiu que al setembre de 2024 pugui entrar en servei tot l’equipament. Aquest és el projecte més rellevant del programa, que destina gairebé 13 milions d'euros al Besòs i el Maresme.

L’acció més destacada del programa Pla de barris 2021-2024 a Sant Martí és la transformació de l’antic cinema Pere IV en un gran equipament multidisciplinar, un projecte llargament reivindicat pel veïnat del Besòs i el Maresme.

L’edifici, construït l’any 1964 al c. d’Alfons el Magnànim, 56, i afectat per diverses patologies estructurals, s’enderrocarà i s’hi construirà un de nou amb equipaments i serveis pel barri del Besòs i el Maresme. L’objectiu és que al setembre de 2024 pugui entrar en servei.

L’actuació comporta una inversió aproximada de 15 milions d’euros: 9 milions aportats per l’Ajuntament a través del Pla de barris i l’Institut de Cultura de Barcelona, i 6 milions el departament de Salut de la Generalitat.

Els tres grans espais, planta per planta

En primer lloc, la nova biblioteca ocuparà una part del soterrani i les tres primeres plantes de l’edifici. Es tracta de la biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, que canvia d’ubicació i allibera espai al Centre Cívic del Besòs el qual serà destinat a usos comunitaris.

  • A les dues plantes del soterrani (de 422 m2 la primera i 661m2 la segona) es preveu ubicar una sala d’estudi d’uns 75 m2 de superfície.
  • A la planta baixa (632 m2) se situarà l’accés a la biblioteca així com la zona infantil, que inclourà una “cova de llibres”, un racó per als petits lectors, un espai multisensorial i una zona d’acollida.
  • A la primera planta (587 m2) s’ubicarà una àrea de promoció i espai d’internet amb un espai de joves amb zona de Gaming, la zona dedicada a la novel·la, un espai de poesia i teatre i una sala de reunions i de conferències.
  • A la planta segona (599 m2) s’hi instal·laran els espais de fons general amb un punt d’atenció als usuaris i usuàries, l’espai per a revistes i diaris, i un espai d’exposicions. També hi haurà sala de reunions i conferències.
  • A la tercera planta (608 m2) es destinarà a zona de descans, espai de silenci i relaxació. Hi haurà una sala multimèdia i espais de suport, i un espai per ubicar-hi un fòrum taller.
  • A la planta altell hi haurà un dels dipòsits documentals.

En segon lloc, les noves instal·lacions del CAP Besòs se situaran a les tres plantes superiors de l’edifici, per doblar la superfície de l’actual, amb una connexió amb l’existent. Per últim, a la planta soterrani s’hi ubicarà un auditori d’usos múltiples, en col·laboració amb l’ICUB.

Línies d’actuació prioritàries a Sant Martí

En total, el Pla de barris 2021-2024 destina gairebé 13 milions d’euros al Besòs i el Maresme, amb diverses línies d’actuació.

En l’àmbit educatiu, com a la resta de plans de barris de la ciutat, s’incorporen equips psicosocials a les escoles i projectes artístics com la Caixa d’Eines. Destaca, però, el projecte de transformació integral de l’Escola Prim, tant pel que fa al projecte educatiu com a millores en la infraestructura.

També destaca la línia de treball vinculada a la pràctica esportiva que té com a objectiu ampliar les oportunitats de lleure dels col·lectius en situació de vulnerabilitat i millorar la salut dels veïns i veïnes de totes les edats. És una línia que ja es va engegar a l’anterior Pla de barris i que ara es consolidarà, especialment quan entrin en funcionament les noves instal·lacions del complex esportiu Francesc Abad, més conegut com La Besonense.

A nivell de districte, es mantenen algunes línies d’actuació a la Verneda i la Pau on es preveu contribuir a la remodelació del pont de Santander i una nova fase de la transformació ja iniciada a la Via Trajana on també es promourà l’ús comunitari i s’habilitaran zones de joc infantil i familiar.

Pla de barris 2021-2024: nova campanya de comunicació i benvinguda a les xarxes socials

Sota el lema “Tot està connectat”, l’Ajuntament de Barcelona inicia la campanya per explicar com les accions socials, educatives i econòmiques desenvolupades a barris en situació de desigualtat, reverteixen positivament a tota la ciutat.

La campanya coincideix també amb l’activació dels perfils a Twitter, Instagram i Facebook de Pla de barris que justament busca ampliar els canals per explicar el projecte i connectar amb la ciutadania de forma directa.