El 48h Open House Barcelona 2020, digital i presencial

17/10/2020 - 21:01 h

Cultura i lleure. S’han obert les inscripcions per a la programació presencial provisional dels dies 24 i 25 d’octubre, que permet accedir a 9 edificis dels barris de Sant Martí

S’han obert les inscripcions per a la programació presencial provisional dels dies 24 i 25 d’octubre, que permet accedir a 9 edificis dels barris de Sant Martí

Amb més de 200 activitats presencials i virtuals, 115 edificis visitables a Barcelona i més de 46 visites virtuals, el 48h Open House s’imposa un any més com una cita ineludible. A més, s’adapta a la pandèmia de la covid-19 i, a banda de les visites presencials els dies 24 i 25 d’octubre, també organitza activitats virtuals i visites guiades amb podcasts.

La programació d’aquesta 11a edició s’organitza al voltant de la temàtica La ciutat saludable. La ciutat dels 15 minuts i s’ha agrupat en zones que es poden recórrer a peu amb una distància màxima de quinze minuts entre les diferents activitats. D’aquesta manera s’aposta per un festival de proximitat que eviti grans desplaçaments dins la ciutat.

El Sant Martí dels 15 minuts

Una de les 25 rutes de 15 minuts, denominada ‘Rehabilitar Sant Martí’, està protagonitzada per 9 espais dels barris de Sant Martí.

A més, també s’han programa dos itineraris i una activitat participativa:

Urbanísticament, el concepte de ciutat dels quinze minuts reivindica la ubicació de serveis bàsics a una distància màxima de quinze minuts caminant per als ciutadans i aposta per una ciutat justa (respectuosa amb les persones), humana (que afavoreix una mobilitat sostenible i anul·la desplaçaments innecessaris) i sostenible (respectuosa amb el medi ambient).

Totes les activitats compten amb totes les mesures de seguretat sanitària, i són de seguiment obligatori per part de totes les persones participants.

El paper de l’arquitectura en la transformació de la societat

Els edificis que es poden visitar en aquesta edició es troben classificats en 3 seccions diferenciades les quals destaquen el paper que juga l’arquitectura en la construcció de societats més sostenibles, equitatives i responsables socialment.

  • La secció Open social, la ciutat de les persones presenta l’arquitectura que treballa per la inclusió social. Per una banda, el models arquitectònics pensats per a persones i col·lectius de risc i per l’altra, els projectes ideats i promoguts per l’acció ciutadana i la xarxa veïnal.
  • La secció Open infraestructures, la ciutat barri, en la que es mostren les obres arquitectòniques i les decisions preses per millorar la mobilitat i la qualitat de l’aire.
  • La secció Open green, la ciutat mediterrània, en la que es podran visitar edificis que han allargat la seva vida útil, fan un ús eficient de l’energia o bé utilitzen energies renovables.

El 48 h Open House Barcelona

El 48 h Open House Barcelona és un projecte obert a tothom i sense ànim de lucre que va començar a Barcelona l’any 2010. Es tracta d’una iniciativa transversal, adreçada especialment als barcelonins i barcelonines, que implica la participació de diferents agents socials, tècnics i artístics per “obrir la bona arquitectura a la ciutat”.

L’objectiu és fer viure l’arquitectura i la ciutat, donant l’oportunitat de remirar-la. Les activitats de l’Open House conviden tothom a explorar i entendre el valor d’un espai ben construït i dissenyat.

Els arquitectes que han dissenyat l’obra, les persones usuàries o les encarregades de la planificació d’una zona de la ciutat són els mediadors que ajuden a fer entendre què és l’arquitectura, suggerint itineraris, i proposant activitats i conferències completament gratuïtes.