L’Institut Maria Espinalt consolida el seu projecte educatiu al Poblenou

10/05/2021 - 12:05 h

El curs passat, el centre es va traslladar dels mòduls provisionals del c. de la Llacuna a l'edifici definitiu del c. Camí Antic de València, al Poblenou, i ara ha tingut lloc la visita inaugural que es va haver de posposar degut a la pandèmia

Aquest divendres, 7 de maig, s’ha fet la visita inaugural del nou edifici de l’Institut Maria Espinalt, que havia quedat aplaçada el curs passat degut a l’aturada lectiva presencial durant el tercer trimestre, com a conseqüència de la pandèmia de la covid-19.

A la visita hi han assistit el conseller d’Educació, Josep Bargalló, la comissionada d’Educació, Maria Truñó, el president del Consorci de Barcelona i director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, i el conseller d’educació de Sant Martí, Jordi Martín, que van estar acompanyats per Amador Pisabarro en representació de la Plataforma per l’Educació Pública del Poblenou.

El centre va obrir les seves portes en el curs 2016-2017 en uns mòduls al carrer de la Llacuna, 87, i es va traslladar el curs 2019-2020 a l’edifici definitiu, al carrer Camí Antic de València, 82-90.

L’edifici consta d’una planta baixa on està situat el menjador, la biblioteca, un espai d’adults, una sala anomenada ‘Racó del Benestar’ i una sala polivalent que, entre d’altres activitats, es fa servir de gimnàs. A la planta primera hi ha les aules de 1r i 2n d’ESO, amb un pati, un laboratori, una aula polivalent i l’aula de música. A la segona planta estan les aules de 3r i 4t d’ESO, amb una altra aula polivalent i un taller.

L’edifici s’ha construït seguint criteris de sostenibilitat i té instal·lades plaques fotovoltaiques a les dues façanes interiors. La construcció de l’equipament, amb una superfície de 4.600,05 m2, l’ha dut a terme Infrastructures.cat, amb un pressupost de 6.908.680,06 euros finançat pel Departament d’Educació.

Un projecte jove on l’alumnat se situa al centre del procés d’aprenentatge

L’Institut Maria Espinalt té 527 alumnes repartits en quatre línies d’ESO i, actualment, està escolaritzant fins a 1r de batxillerat, amb dues línies (humanitats i científic). El centre té quatre grups de 1r d’ESO, tres de 2n d’ESO, quatre de 3r d’ESO, cinc de 4t d’ESO i dos de 1r de batxillerat. La seva proposta de batxillerat és inclusiva i dona resposta a tot tipus d’alumnat, tant el que vol orientar-se al cicles formatius de grau superior, com els que volen fer-ho a graus universitaris.

La direcció sempre ha apostat pels espais globalitzats i sense l’ús de llibres com a fil conductor. Així doncs, l’alumnat s’ha convertit en el protagonista i centre del procés d’aprenentatge, tenint per filosofia acompanyar a l’adolescència i posant molt esforç en l’educació emocional.

Es potencien les hores de treball autònom on l’alumnat escull les propostes que vol treballar i els espais on ho vol fer, segons els recursos que necessita. Un sistema en el qual l’alumne també té protagonisme a l’hora de valorar la seva feina, ja que s’autoavalua en un exercici en què dialoga amb els seus tutors personals.

L’institut participa a programes com: Cinema en curs, Enginy, Escoles per la diversitat, Escoles sostenibles i Xarxes per al Canvi.