Educant en la igualtat, en l'Audiència Pública a les noies i els nois de Sant Martí

26/05/2020 - 08:00 h

Tot i l'estat d'alarma, l'activitat municipal continua i els espais de participació s'hi han adaptat, cosa que permetrà que el 3 de juny tingui lloc l'Audiència Pública a les noies i els nois de Sant Martí

El dimecres 3 de juny a les 11 h del matí tindrà lloc la jornada final de la 6a edició de l’Audiència Pública a les noies i els nois de Sant Martí. A causa de la situació d’estat d’alarma, la trobada tindrà lloc per videoconferència, que serà enregistrada i publicada en xarxes posteriorment.

El projecte sobre el qual han treballat enguany, “Educant en la igualtat”, els ha permès analitzar les situacions en què es poden donar diferències de comportament per raó de gènere, que poden crear situacions de desigualtat que poden derivar en actituds discriminatòries.

CENTRES PARTICIPANTS
Escola La Pau
Institut 22@
Institut Infanta Isabel d’Aragó
Institut Juan Manuel Zafra
Institut Barri Besòs

Aquesta Audiència Pública de Districte forma part de la 25a edició d’aquesta proposta a la ciutat. Hi han particitapt 1833 alumnes de 37 centres educatius de tota la ciutat, d’entre els quals 423 nois i noies dels 5 centres detallats dels barris de Sant Martí.

Durant l’Audiència Pública, l’alumnat llegirà el manifest que ha elaborat sobre la situació de la igualtat d’oportunitat i formularan preguntes sobre el tema a les persones representants del Govern del Districte. Les respostes seran a càrrec de David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí, Lorena Domínguez, consellera de Feminismes i LGTBI del Districte, i Jordi Martín, conseller d’Ensenyament del Districte.

Què és l’Audiència Pública a les noies i els nois?

És una forma de participació, a través de la qual l’alumnat infantil i adolescent de la ciutat d’entre 11 i 17 anys fa propostes a l’equip de govern de la ciutat i a les regidores i regidors de cada districte. D’aquesta manera, la ciutat dóna veu a la ciutadania més jove i els permet educar-se en la pràctica de la participació cívica.

Es tracta d’establir uns espais de diàleg i intercanvi d’idees que ajudin els nois i noies a entendre l’avui i fer propostes per al demà. Prèviament a l’acte, l’alumnat participant ha fet un procés col·lectiu de reflexió i l’han plasmat en un manifest que presenten en l’acte públic de l’Audiència. El programa desenvolupa activitats als deu districtes municipals i en l’àmbit ciutat. Durant el procés, els nois i les noies participants argumenten i debaten amb l’objectiu de consensuar les seves propostes i compromisos. Després d’aquest procés col·lectiu de reflexió, presenten les seves conclusions en actes d’Audiència Pública presidits pels regidors i regidores del Districte.

Els objectius que persegueix l’Audiència Pública a les noies i els nois són els següents:
– Comprendre millor el tema que es proposa cada any
– Saber quines són les competències i la resposta, en relació al tema proposat a la ciutat de Barcelona
– Reflexionar sobre aquell tema i formular propostes d’acció
– Reconèixer el rol de ciutadania i les entitats,  i conèixer experiències de suport als barris i a la ciutat
– Reforçar habilitats com la reflexió crítica, l’empatia, l’anàlisi documental, la cooperació i les capacitats d’argumentació
– Desenvolupar l’autonomia, l’opinió crítica, el respecte i el compromís cívic
– Experimentar la participació ciutadana a partir de la identificació i priorització de necessitats i la recerca de solucions i propostes en què intervinguin l’Ajuntament, la comunitat i la ciutadania més jove

Les activitats que es desenvolupen durant el projecte

Durant tot el procés, el professorat compta amb l’assessorament tècnic necessari. Per la seva banda, els nois i les noies participants debatran les idees i propostes que hi aporten, amb vista a elaborar un manifest final consensuat.

–  Treball als centres. El personal docent participant compta amb l’assessorament tècnic puntual i els materials didàctics necessaris.
–  Trobades intercentres. Debat en el qual els nois i les noies dels diferents centres participants aportaran les conclusions del seu grup i acorden un únic document que es convertirà en el manifest que presentaran a l’alcalde en l’Audiència Pública.
–  Xarxes virtuals. Es potencien, a través d’Internet, els espais virtuals de col·laboració per a accedir a la documentació i facilitar el diàleg entre l’alumnat participant en l’activitat.
–  Jornada de redacció del manifest.
–  Lliurament del manifest provisional i petició de l’Audiència Pública al registre municipal.
–  Celebració de l’Audiència Pública. Dins l’últim trimestre del curs escolar, se celebra l’acte públic on els nois i les noies lliuren el manifest final.
–  Valoració de l’activitat i seguiment dels acords presos pel Consistori.
–  Comissió de Seguiment. Es valora la constitució d’una comissió integrada pels nois i les noies, elegits entre tots els participants, encarregada de realitzar el seguiment de les accions de retorn dels temes plantejats en el manifest.