El 98% dels barcelonins i barcelonines té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa, i el 68% en té un a menys de 5 minuts. Entre els equipaments municipals que actuen com a refugis climàtics hi ha interiors com biblioteques, centres cívics o museus, i exteriors com parcs, jardins, patis d’escola o escola bressol i interiors d’illa.
Els refugis estan recomanats per a persones vulnerables a la calor, nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques, sempre que no necessitin atenció mèdica. Tenen bona accessibilitat, àrees de descans, aigua, ombra i són segurs. Són espais gratuïts, amb l’excepció de les piscines municipals de la ciutat, que enguany es convertiran totes en refugis climàtics i es regularan segons el preu públic fixat.
Al web dels refugis climàtics es poden consultar els horaris d’obertura. A més també hi ha un mapa per cercar els refugis més propers.
Refugis climàtics a Sarrià – Sant Gervasi
En teniu disponibles 23:
- Biblioteques: Sant Gervasi – Joan Maragall, Collserola – Josep Miracle, i Clarà.
- Parcs i jardins: parc del Castell de l’Oreneta, jardins de Can Sentmenat, jardins de Tamarita, parc del Putxet, parc de Monterols, jardins de Vil·la Amèlia, jardins de Piscines i Esports i el Turó Park.
- Centres cívics: CC Casa Orlandai, CC Vil·la Urània CC Can Castelló i CC Pere Pruna.
- Casals i escoles: casals de gent gran Sant Ildefons i Can Castelló (en el mateix centre cívic) i Escola Poeta Foix.
- Centres Esportius i piscines: Can Caralleu i Putxet.
- Altres: Mercat de les Tres Torres, Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola, Parròquia de Sant Vicenç, Parròquia de Santa Agnès
>> Trobareu un plànol dels refugis climàtics al districte als arxius adjunts a aquesta notícia (cartell i tríptic).
Fonts d’aigua
Cal recordar també que a l’espai públic de la ciutat hi ha més de 1.700 fonts de beure aigua, d’ús universal per a la ciutadania. A l’aplicació Fonts BCN totes les fonts de la ciutat estan geolocalitzades. El mapa permet trobar les fonts situades al voltant del punt on ens trobem. Les fonts singulars hi apareixen diferenciades amb una icona blava, en lloc de la negra de la resta
de fonts i permet veure’n la fitxa amb tota la informació. L’aplicació Fonts BCN es pot descarregar gratuïtament en qualsevol dispositiu mòbil amb sistema operatiu Android o iOS i tota la informació es pot consultar al web municipal.
Atenció social davant les altes temperatures
El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor de la fase preventiva fins a una fase d’alerta, en cas que la temperatura diürna superi els 33,7 graus centígrads o bé quan la temperatura mínima nocturna sigui superior als 25,9 graus centígrads, o bé d’emergència si la temperatura màxima supera els 35,7 graus o bé la mínima s’enfila per sobre dels 27,9 graus.
El CUESB habilitarà una sala d’espera amb confort tèrmic i una font d’aigua per a persones vulnerables. En cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernoctació per a persones que presentin una gran fragilitat.
Què fer davant un cop de calor?
Sempre que apareguin els símptomes de cop de calor, cal situar la persona afectada en un lloc més fresc, refrescar-la i avisar al servei d’emergències al telèfon 112.
Cal tenir especial cura amb les persones grans i/o dependents. Seguiu els consells per a la prevenció dels cops de calor.