L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) identifica cada any els espais públics de la ciutat amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits, amb l’objectiu principal d’eliminar punts de cria i evitar-ne la reproducció. Enguany, el Servei de Vigilància i Control de Plagues ha seleccionat 82 zones de risc de proliferació de mosquits per dur a terme aquestes tasques preventives i de control.
Des de l’abril i fins al novembre s’intensifica la vigilància i la prevenció en aquests espais i s’intervé on se’n detecta activitat. En paral·lel, es duu a terme el seguiment de les malalties transmeses per vectors i s’atenen les comunicacions ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits.
Segons les dades obtingudes en el marc d’aquestes tasques, l’any 2023 l’activitat de mosquits a la via pública a Barcelona va baixar un 45% respecte del 2022, una tendència descendent dels darrers anys provocada per la situació de sequera.
Les propietats privades, principals focus de proliferació de mosquits
Tot i el descens de l’activitat de mosquits a la ciutat, cal tenir en compte que aproximadament el 70% de l’activitat del mosquit tigre es dona a les zones exteriors de propietats privades (jardins, terrasses, patis, etcètera). Una femella pot pondre fins a 200 ous en una setmana en petits recipients on s’acumula aigua.
Per tant, és necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per avall. Fer revisió cada 5 o 7 dies per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi. Cal posar especial atenció als plats sota els testos, els desaigües, els cubells, els petits recipients i les joguines.
Per això, enguany es tornarà a dur a terme la campanya “A casa teva, fem prevenció del mosquit tigre”, orientada a reduir els focus de cria de mosquit tigre a la propietat privada, amb visites en domicilis seleccionats de diferents barris. La selecció dels domicilis es fa prèviament segons una anàlisi que té en compte les característiques de l’espècie i el verd urbà a les propietats privades, entre altres.
L’objectiu és capacitar la ciutadania mitjançant la informació, sensibilització i conscienciació per fer una prevenció eficaç a l’espai privat que contribueixi al control de l’espècie. En les visites, s’ofereix fer una inspecció informada per ensenyar a identificar els possibles focus de cria i les mesures que cal aplicar per eliminar-los.
Factors que intensifiquen la reproducció dels mosquits
La pujada de temperatures i les acumulacions d’aigua fan que hi hagi més mosquits, un efecte que s’aguditza pels efectes del canvi climàtic. En els darrers anys, i a causa de la manca de pluja, els elements urbans que acumulen l’aigua de les precipitacions estan secs i, per tant, es redueixen els focus de cria.
Cal tenir en compte que el 2023 ha estat l’any més sec des que hi ha registres a la ciutat i el segon més calorós. No obstant això, la prevenció de mosquits continua essent clau per evitar molèsties i riscos per a la salut de les persones.
Durant l’any 2023, l’ASPB va revisar 40.633 punts de vigilància i control (embornals, fonts ornamentals o naturalitzades) a l’espai públic, va detectar-ne activitat en 248 i va efectuar 24.969 tractaments larvicides amb productes biològics, els quals no tenen efectes sobre el medi ambient ni la salut de les persones. A més, va atendre 143 comunicacions ciutadanes.