Missatge de prova de recepció d’alertes de Protecció Civil

12/09/2023 - 15:12 h

Seguretat i Prevenció. El dijous 14 de setembre, a les 11 h, els telèfons mòbils que es trobin a Barcelona rebran un missatge amb instruccions de com s’hauria d’actuar en cas d’una emergència greu.

El dijous 14 de setembre, a les 11 h, els telèfons mòbils que es trobin a Barcelona rebran un missatge amb instruccions de com s’hauria d’actuar en cas d’una emergència greu.

Les alertes de Protecció Civil al mòbil són una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu.

Consisteixen en la recepció de notificacions (missatges de text) emergents a la pantalla dels telèfons mòbils intel·ligents que estiguin ubicats a la zona de l’emergència en el moment de l’enviament de l’alerta i mentre l’alerta estigui activa.

Des d’aquest febrer s’estan fent proves del sistema al territori. Concretament, dijous 14 de setembre, entre les 10 i les 13 h, els municipis de l’àrea metropolitana i de comarques properes rebran un missatge. Concretament, a les 11 h, el rebran tots els telèfons que es trobin a Barcelona.

Recepció dels avisos

Els dispositius han d’estar encesos i  tenir cobertura del seu proveïdor de xarxa per poder rebre l’avís, ja que és a través de les antenes de telefonia mòbil que s’envien els missatges a tots els telèfons que hi ha dins la seva cobertura. Si el mòbil està apagat, sense cobertura o en mode avió, el missatge es rebrà més tard, sempre que es mantingui el període de vigència de l’alerta.

La notificació és accessible independentment del proveïdor de serveis del telèfon i es rebrà per defecte, si es tenen actualitzades les darreres versions del sistema Android i iOS. Si no, cal seguir aquestes instruccions. En cap cas, però, tindrà cost per a la persona usuària.

Com serà l’alerta

L’avís és fort i estrident per poder alertar degudament, tal com es mostra en aquest vídeo. Està predeterminat i no es pot configurar. Quan un mòbil rebi el missatge també es produirà la notificació per vibració i se sentirà fins i tot si el dispositiu està silenciat.

El missatge de text estarà encapçalat per “Alerta de protecció civil” o “Alerta presidencial” i, un cop llegit, s’ha de marcar l’opció “Acceptar” que apareix en la pantalla.

Si rebeu el missatge mentre conduïu, és imprescindible mantenir la calma i no fer res que comprometi la seguretat viària, com frenades brusques o canvis de carril sobtats.

Avaluació

Es farà una enquesta breu per avaluar el funcionament de les proves d’alertes, un cop rebut l’avís. Per respondre-la, caldrà accedir-hi a través del codi QR o l’enllaç, omplir l’enquesta i verificar-ne la localització. L’ enquesta és anònima i no es fa ús de les dades personals.