El manteniment del verd es reforça amb un pla d’actuació durant la tardor

10/10/2020 - 11:00 h

Desenvolupat per l’Institut de Parcs i Jardins, el pla, que preveu mesures en cinc grans àmbits, reforça els treballs habituals de manteniment després de les diverses alteracions sofertes enguany

Els equips tècnics de Parcs i Jardins reforcen el manteniment del verd durant la tardor després d’un any en què la gestió d’aquests espais s’ha vist alterada per diferents factors, entre els quals el temporal Glòria, la restricció d’actuacions de jardineria a causa del confinament, i la primavera més plujosa de l’última dècada, que ha generat un creixement del verd més extens.

Als barris de Sant Martí es preveu
la plantació de 167 nous arbres, a més de 8.465 plantes
que renovaran grups florals en 492 m2

El pla especial de manteniment del verd s’executarà durant la tardor com a reforç dels treballs que es fan habitualment per ajudar a restituir aquestes situacions tan atípiques que s’han encadenat durant el 2020. Es preveu que l’execució de totes les actuacions previstes tingui lloc fins al desembre.

Als barris de Sant Martí, s’actuarà específicament en una quarentena d’espais, entre els quals els parcs del Clot, de Sant Martí i del Centre del Poblenou, les places de la Palmera de Sant Martí i de Diagonal Mar, les avingudes del Bogatell i de la Meridiana, i la Gran Via de les Corts Catalanes. Entre d’altres actuacions, s’hi plantaran 167 nous arbres i unes 8.500 plantes que renovaran a la vora de 500 m2 de grups florals.

            ELS CINC ÀMBITS PRIORITARIS DEL PLA DE MANTENIMENT          

  • Parcs i jardins: condicionament d’espais, sega de gespa, reparació de regs, manteniment de parterres i d’arbusts, i reparació de paviments de sauló.
  • Escocells: manteniment dos cops per setmana amb prioritat als carrers de més ús ciutadà, amb l’ús mínim d’herbicides químics i la sembra d’espècies de flors que ajuden al control de les plagues.
  • Arbrat: reposició als escocells que han quedat buits amb la plantació d’un miler d’exemplars, revisió biennal de risc (enguany, de 119.000 arbres) i poda quadriennal (enguany, de 36.000 arbres).
  • Espais verds cedits a les escoles: inspecció diària, eliminació d’elements de risc, revisió de mobiliari, neteja de paviments tous, reposició de sauló, sega de parterres i eliminació d’herbes.
  • Flors: al novembre se substituiran les espècies d’estiu per les d’hivern. En total, es plantaran prop de 100.000 unitats, a 5.500 metres quadrats.

La gestió ecològica del verd té per objectiu l’ús sostenible dels recursos i la protecció del patrimoni natural i del medi ambient, i entre altres accions inclou la minimització dels tractaments fitosanitaris amb priorització del control biològic, la poda menys invasiva o els adobs orgànics.

Alhora es continua avançant en la transformació de certs espais en zones de verd naturalitzat respectant els processos naturals, l’entrada de flora espontània amb el control que les espècies poden evolucionar sense perdre la qualitat estètica i afavorir la biodiversitat i la fauna.

La gestió del verd es farà, com és habitual, des d’una perspectiva ecològica, amb l’ús sostenible dels recursos, la protecció del patrimoni natural, la minimització de l’ús d’herbicides químics, una poda menys invasiva i el màxim respecte als processos naturals i l’entrada de flora espontània.

L’equip encarregat del manteniment dels espais verds de la ciutat està format per més de 700 persones, repartides en 50 brigades de jardineria, 16 equips de poda, 18 equips de reg i 6 equips de suport logístic i d’infraestructures.