Es tracta d’un Pla de conservació, restauració d’ecosistemes, biodiversitat i preservació de l’espai litoral i els recursos hídrics amb actuacions en 72 quilòmetres de riu Besòs i 501 km2 de superfície, que preveu una inversió de 227.869.170 € que beneficiarien de manera directa a prop de 3 milions d’habitants.
El programa “Viu el Besòs!” s’emmarca en
l’Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu, entre d’altres
El document s’estructura en sis eixos d’actuació, i inclou 81 propostes d’actuacions en els àmbits de la contaminació i millora de la qualitat de l’aigua, la biodiversitat i recuperació ecològica, l’agricultura urbana, la salut i la mobilitat sostenible, la resiliència i adaptació al canvi climàtic i la comunicació i sensibilització ambiental.
ELS SIS EIXOS TEMÀTICS
- Reducció de la contaminació i millora de la qualitat de l’aigua amb la construcció de tancs de tempesta i control de punts, i la creació de punts de sortida difusa de les EDAR al riu.
- Millora de la biodiversitat i la connectivitat ecològica amb la renaturalització d’espais, la recuperació d’hàbitats, l’erradicació d’espècies invasores i la naturalització de murs de formigó.
- Agricultura urbana sostenible amb l’ordenació de les zones d’horta i l’aposta per la formació en agricultura sostenible.
- Espais per a la salut, la mobilitat sostenible i la sensibilització ambiental amb la millora de la connectivitat fluvial i el foment de la mobilitat activa.
- Adaptació al canvi climàtic i innovació amb el control del risc d’inundació vinculat als efectes del canvi climàtic, la protecció i recuperació del sistema dunar de les platges del litoral i la creació d’Estacions d’Aigües Regenerades.
- Comunicació i sensibilització ambiental amb l’impuls de l’observatori RIVUS, amb accions de comunicació, d’educació ambiental i sensibilització ciutadana i la creació i dinamització d’una Plataforma de participació i ciència ciutadana.
El Pla, liderat pel Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs, és fruït del treball conjunt amb els ajuntaments de la conca del Besòs, l’AMB, la Diputació de Barcelona i l’ACA. El programa d’actuacions preveu beneficiar 3.000.000 d’habitants en el conjunt de les accions previstes.
La presentació va tenir lloc dilluns 14 de desembre al matí a Montornès del Vallès amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, la vicepresidenta 4a de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i la 2a Tinenta d’Alcaldia de Barcelona i presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, entre d’altres persones representants de les institucions que integren el Consorci Besòs Tordera i el Consorci Besòs, així com dels municipis de la conca del Besòs i de l’Agència Catalana de l’Aigua.
El Besòs, epicentre de la dinàmica mediambiental del Pla de Barcelona
La conca del riu Besòs ha patit al llarg del segle XX una forta degradació, una forta pressió causada pel progrés en forma de pèrdua de l’espai que de forma natural i al llarg dels segles havia decidit ocupar el riu, una degradació del seu estat natural en forma d’abocaments industrials i urbans que varen propiciar la pèrdua de la biodiversitat del riu, la proliferació d’espècies invasores, el constrenyiment del seu espai causat pel pas de nombroses i importantíssimes infraestructures (autopistes, carreteres, línies de tren, AVE), el pas de subministraments (gasoductes, aqüeductes Ter-Trinitat, línies d’alta tensió) provocant la ocupació de les planes inundables, fins llavors d’us agrícola, per un urbanisme industrial i residencial, pèrdua de l’espai fluvial fins a tenir el “títol” del riu més contaminat d’Europa.
El Besòs ha contribuït de manera solidària amb el progrés
i ara li toca recuperar-lo també de forma solidària
Actualment s’està recuperant la qualitat de l’aigua, s’han fet restauracions fluvials, s’ha propiciat el retorn de fauna, espècies com la llúdriga, el blauet, el bernat pescaire, la tortuga de rieral i moltes més han retornat en un espai del que no tenien que haver marxat mai. També s’ha aconseguit apropar la gent al riu, ha deixat de ser “el pati de darrera” per convertir-se en un espai de la gent i per la gent.
Però queda molta feina per fer, restaurar l’espai fluvial, ordenar les planes inundables, millorar la qualitat de l’aigua, reutilitzar l’aigua, evitar els episodis de contaminació puntuals, eradicar les especies invasores i oportunistes, protegir les especies que han retornat i crear les condicions per que s’hi consolidin i en retorni d’altres que encara no ho han fet per manca de l’hàbitat perdut.
Les millores que aquí proposen han de contribuir a una millora també de la qualitat de les platges del front marítim del barcelonès, que es veu any rere any compromesa en cada episodi de pluja. Qualitat que es pot veure encara mes compromesa en l’escenari de canvi climàtic.
Cal seguir i ampliar amb les activitats educatives, culturals i de lleure per tal de que la gent es segueixi apropant al riu i la seva zona d’influència a la costa amb respecte i estima.
Ara tenim una oportunitat, treballar conjuntament per millorar i recuperar el riu, tenim tots un eix comú i una responsabilitat que és el riu i el que fem ara tindrà repercussions en un futur, tenim 3 milions de persones al voltant de la conca del riu Besòs que volen i necessiten aquesta recuperació del riu.
El que aquí proposem de manera conjunta el Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs, és el fruit del treball en xarxa que ha caracteritzat ambdós Consorcis. Sempre que hem treballat junts amb els Ajuntaments, l’AMB, La Diputació de Barcelona i d’altres administracions com l’ACA aconseguim millorar el nostre entorn, més enllà de ideologies.
És una proposta ambiciosa d’inversió en infraestructura verda, cal tirar-ho endavant ja que el retorn superarà amb escreix la inversió en forma de salut blava. Se’n beneficiarà no tant sols els veïns propers, també tothom que pugui gaudir del Besòs com a pulmó verd accessible des de la capital, un espai amb biodiversitat connectat a mode de corredor biològic amb un conjunt d’espais naturals que els nodrirà i els connectarà a través d’una xarxa de camins per al gaudi i la mobilitat sostenible.