Sant Martí recupera 700 quilos de taronja amarga

06/02/2024 - 13:07 h

Mig centenar de persones voluntàries van participar en una nova edició del "Sant Martí espigola" recuperant un total de 700 quilos de taronja amarga que tornarà al districte en forma de melmelada.

El districte de Sant Martí va participar dissabte 3 de febrer en una nova espigolada de taronges per promoure l’aprofitament alimentari. En total es van recollir 700 quilos de taronja amarga dels arbres del voltant de l’església de Sant Martí de Provençals i de la plaça d’Ignasi Juliol, al nucli antic de Sant Martí de Provençals.

La recollida va ser possible gràcies a la participació de mig centenar de persones voluntàries i la participació de la Vocalia de Gossos Sant Martí, el Casal de Barri La Verneda i Can Planas. La música de les batucades Himbawe i Chipirones va amenitzar l’espigolada.

Les taronges recollides, s’analitzaran per l’Agència de Salut Pública i seran processades i transformades en melmelada a l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Els pots de melmelada 100% natural La Marga tornaran al districte per ser repartits a entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

Aquesta ha estat una edició d’èxit. A més a més de Sant Martí, durant tot el cap de setmana la iniciativa Barcelona Espigola ha recorregut els districtes de les Corts, l’Eixample, Ciutat Vella i Gràcia. En total s’han recollit 5.375 quilograms de taronja amarga i hi han participat 598 persones voluntàries i 29 entitats.

Barcelona Espigola, el projecte

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers és Sant Andreu, amb més de 1.100 exemplars, seguit de Sant Martí que en té prop de 500.

Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, es desenvolupa la iniciativa Barcelona Espigola a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.

A més, el projecte inclou accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors es duen a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.