Una nit a l’any, els museus de la ciutat i de les poblacions veïnes obren les portes perquè la ciutadania pugui gaudir gratuïtament de les sales d’exposicions i també d’activitats culturals programades per a l’ocasió: concerts, espectacles, tallers o visites guiades. La Nit dels Museus 2024 se celebra dissabte 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, una circumstància que no es donava des de l’any 2019, amb horari de 19.00 a 1.00 h.
Aquest 2024, hi participen 87 espais museístics de Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma. Es podrà triar entre 171 propostes, entre la suma de portes obertes i activitats que s’organitzen per a l’ocasió.
A Sant Martí, enguany hi participen sis espais museístics que ofereixen entrada lliure a les seves exposicions, tant permanents com temporals. A més, el Museu de Ciències Naturals i el Museu Can Framis han programat espectacles de teatre i dansa.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Exposició permanent “Planeta vida” i exposicions temporals “Imprescindibles, les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona 1917 – 1987” i “Aigua, una exposició sense filtre”.
Espectacle Impro Show Ciències Naturals a les 20.00, 21.00, 22.00 i 23.00 h. Improvisació teatral en diàleg amb el patrimoni i les exposicions.
Museu del Disseny de Barcelona
Exposicions permanents “El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)”, “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003” i “Objectes comuns. Històries locals, debats globals” i exposició temporal “Pure Gold. Reutilitzar! Revalorar!”.
MUHBA Oliva Artés
Exposició “Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI” sobre la trajectòria de Barcelona des del segle XVIII fins als nostres dies des d’angles diferents, com el treball, la demografia, la immigració, els conflictes socials, el territori o el desenvolupament industrial, entre altres. De 19 a 23 h.
Museu Can Framis
Exposició permanent de pintura contemporània “Monòleg, diàleg i concepte” i exposició temporal “Papers d’ombra” de Pep Duran.
Espectacle de dansa-teatre Cicatrius a les 19.30, 20.30, 21.30 i 22.30 h. Creat per la coreògrafa, Vero Cendoya, l’obra suposa una tornada a casa, als nostres orígens, al plaer i la celebració del cos humà.
Espai Subirachs
Exposició “Subirachs. Retorn al Poblenou”, amb més d’un centenar d’obres de Josep M. Subirachs que ens descobreix la dilatada i prolífica trajectòria d’aquest emblemàtic escultor, representant de l’avantguarda catalana de la segona meitat del segle XX.
Mirador de la Torre Glòries
A la planta 30, a 125 m d’altura, perspectiva 360º de la ciutat i espectacular escultura Cloud Cities Barcelona. Inclou la visita a una exposició sobre ecosistemes urbans.