“Joves LGTBI+, el futur és ara”. Aquest és el lema del nou programa trimestral d’activitats del Centre LGTBI. L’objectiu del cicle, que es desenvoluparà telemàticament a través de Zoom i YouTube, és posar sobre la taula les realitats i necessitats de les persones adolescents LGTBI+ a través d’una programació variada de tallers, xerrades i activitats culturals gratuïtes.
El denominador comú dels tallers, dirigits preferentment a joves de 13 a 17 anys, és la voluntat de treballar des de les arts plàstiques, la música i l’audiovisual amb l’ajut d’artistes i persones creadores de la ciutat. És el cas del taller de fanzins que ha preparat Laboratorio Móvil, que permetrà descobrir els secrets de l’autoedició independent jugant amb textos i imatges.
D’altra banda, el grup de raperes La Clika Pika proposarà treballar en grup en la producció d’un tema de rap amb perspectiva de gènere. El projecte resultant serà la base sobre la qual s’articularà un videoclip col·laboratiu supervisat per Las Pibas REC.
A més, l’escola Professional DJ Kids ensenyarà a mesclar cançons a partir de composicions inclusives que conscienciïn sobre la realitat LGTBI i la discriminació de les dones.
El darrer taller en línia, coordinat pel col·lectiu Embossades, proposarà practicar l’activisme feminista pintant bosses de tela.
Els tallers es faran a través de la plataforma Zoom i se’n poden consultar les dates a la secció d’activitats. Les inscripcions es poden fer per mitjà de l’adreça info@centrelgtbibcn.org.
Anàlisi de les relacions sexo afectives i el paper de les ‘influencers’ a les xarxes
El Centre LGTBI vol analitzar el repte que suposa incorporar la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere als diferents recursos i espais de salut sexual adreçats a una audiència adolescent. Aquest serà l’eix vertebrador d’una taula rodona (4 de febrer, 18.00 h) protagonitzada per Elena Longares, coordinadora del servei d’atenció a adolescents LGTBI+ del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats; Abel Huete, educador del projecte Oasis, i Isa Duque, psicòloga, sexòloga i terapeuta sistèmica familiar.
També s’abordarà la necessitat de repensar l’erotisme fugint de l’heteronormativitat i el jovecentrisme de cossos perfectes. Conduiran la reflexió Lídia Sardà, Mónica Toledo, Carlota Coll i Laura Arcarons, creadores del projecte Voluptas (10 de febrer, 18.00 h).
D’altra banda, el Centre LGTBI ha convidat diferents influencers a reflexionar sobre la relació de l’activisme LGTBI i les xarxes socials, així com sobre el poder que tenen aquests mitjans a l’hora de canviar les relacions personals i crear referents durant l’adolescència (5 de març, 18.00 h). Carolina Iglesias (Percebes y Grelos), Elsa Ruiz y Daniel Valero (Tigrillo) conversaran amb Ainhoa León sobre la seva experiència en la creació de contingut i la seva projecció com a activistes i referents LGTBI.
Les xerrades es podran seguir a través del canal de YouTube del Centre LGTBI.
La formació del professorat, clau per a l’abordatge de la diversitat a l’aula
Per primera vegada, el Centre LGTBI oferirà, en col·laboració amb Candela, una activitat especialment dirigida al professorat. Es tracta d’una formació teoricopràctica (19 i 25 de febrer) per a docents de secundària que té com a objectiu donar eines per integrar la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere a l’aula i abordar les discriminacions i violències que sorgeixen en els entorns educatius.
Llibres i cinema, també presents
En l’àmbit literari, destaca la presentació d’Eternos, primera novel·la de l’advocat i activista Ton Mansilla, que se submergeix en la realitat que viuen molts joves LGTBI+ a països on l’homosexualitat està penada. També coneixerem (h)amor6 trans, un volum coordinat per Lucas Platero en què catorze veus de la cultura i l’activisme trans donen resposta a qüestions relacionades amb el gènere. A més, el centre acollirà la presentació de Mariquita. Una historia autobiográfica sobre la homofobia, una novel·la gràfica de Juan Naranjo que repassa les vivències de l’autor durant la seva infantesa a l’Espanya dels anys noranta.
Els actes es podran seguir, respectivament, els dies 24 de febrer, i 3 i 24 de març, a les 18.30 h per YouTube.
D’altra banda, el col·lectiu Teleduca ha seleccionat per al Centre LGTBI un conjunt de pel·lícules que aborden l’adolescència LGTBI+ des de la perspectiva de la família, les amistats o les relacions sexo afectives. Els títols seleccionats han estat: Un amor de verano (23-24 de gener), Heartstone (6-7 de febrer), 3 generaciones (20-21 de febrer), Fucking Amal (6-7 de març) i XXY (13-14 de març). Els films es podran veure a través de la plataforma digital dels Cinemes Girona, on estaran disponibles durant 24 hores.