Un 22@ amb més habitatges, equipaments, verd i activitat econòmica
L’àmbit del 22@ rebrà un nou impuls amb l’aprovació provisional de la modificació del Pla general metropolità (MPGM), que preveu més habitatges, activitat econòmica i equipaments que el pla original de l’any 2000 i que incorpora la mirada feminista a l’urbanisme, al mateix temps que reforça l’aposta per la sostenibilitat i la millora de la qualitat ambiental.
La modificació del Pla general metropolità 22@ (MPGM) recull els objectius sorgits del procés participatiu Repensem el 22@ i del treball de la Comissió Ampliada del 22@. Es va presentar en un document de criteris previ l’any 2019 i s’ha debatut en tres sessions de la Comissió Ampliada i en diverses trobades bilaterals amb tot tipus d’agent social i econòmic dels barris que afecta. Actualment, ha superat les fases d’aprovació inicial i de presentació d’al·legacions, i està pendent de l’aprovació definitiva.
El dijous 10 de febrer es va fer una sessió informativa de presentació de l’estratègia de regeneració urbana que defineix la modificació del PGM per un 22@ més inclusiu i sostenible. La trobada, va anar a càrrec de la segona tinenta d’Alcaldia d’Ecologia Urbana, Janet Sanz, i del regidor del Districte, David Escudé.
Els sis eixos clau del nou pla urbanístic
El nou pla urbanístic vol promoure la vida quotidiana i un model de ciutat mixta i potenciar la zona com a motor econòmic de la ciutat definint les futures actuacions en sis eixos clau.
HABITATGE
L’habitatge és una de les màximes prioritats del nou enfocament del 22@. Es preveu que l’àmbit inclogui 17.000 habitatges (8.000 més que els 9.000 previstos l’any 2000). Més de dues terceres parts dels pisos (12.000) seran protegits i accessibles, i un terç (5.000) seran habitatges lliures.
L’increment de l’habitatge s’aconsegueix per diverses vies. D’una banda, per afavorir la ciutat mixta, a les zones en transformació les noves construccions tindran un 30% d’habitatge (l’any 2000 era un 10%) i la resta serà activitat econòmica. També es preveu completar l’edificabilitat als àmbits consolidats i es fomentaran els edificis mixtos que compatibilitzin l’activitat econòmica amb l’habitatge. A més, es protegeixen i consoliden més de mil habitatges pendents de transformació, fet que realçarà les edificacions històriques i el paisatge urbà del 22@, i es fomentarà la rehabilitació.
Part de l’increment de l’habitatge i el comerç en planta baixa se situarà als eixos verds que es crearan i als eixos cívics dels carrers de Pere IV i Àvila amb l’objectiu de generar-hi més vida veïnal i activitat ciutadana i fomentar-hi la vida quotidiana.
ACTIVITAT ECONÒMICA
S’agilitzaran els tràmits per activar gairebé un milió de metres quadrats (un terç del que es preveia l’any 2000) que queden per desenvolupar i generar uns 60.000 nous llocs de treball de qualitat i alt valor afegit. En aquests moments, al 22@ hi ha 115.000 persones que treballen en 11.500 empreses, que suposen l’11% de les activitats econòmiques de la ciutat.
Al nou planejament s’actualitzen també els usos admesos als àmbits productius per crear encara més activitat econòmica, més diversificada i amb usos vinculats a la vida quotidiana. El document de l’aprovació inicial ja afegia una sèrie de noves activitats compatibles amb la indústria, que ara s’amplien per admetre’n de relacionades amb la cultura, l’esport, l’educació, la creació artística, l’economia social i solidària i l’economia verda.
QUALITAT AMBIENTAL
La MGPM reconeix el verd com una necessitat bàsica en tota planificació, per això, crea una xarxa amb dotze eixos verds (Almogàvers, Pujades, Doctor Trueta, Bolívia, Cristóbal de Moura, Àlaba, Ciutat de Granada, Fluvià, Treball i Puigcerdà) on el 70% de l’espai es destinarà als vianants i la vegetació i quinze noves places als seus encreuaments. Això suposarà que un de cada tres carrers horitzontals i verticals passarà a ser un eix verd. En total, generaran 10 hectàrees noves de verd, i se sumaran a la xarxa d’eixos prevista a la trama Cerdà de l’Eixample, amb 21 eixos i 21 places que s’executaran seguint la mateixa filosofia que els del 22@.
Al mateix temps, es fixen uns paràmetres ambientals per assolir un 80% d’ombra a l’estiu i per a la gestió sostenible de l’aigua.
PROTECCIÓ PATRIMONIAL
Per garantir la continuïtat del paisatge, la memòria i la identitat dels barris del 22@, es preserven un total de 450 finques de fronts heterogenis i 20 passatges que segueixen recorreguts i traces històriques.
EQUIPAMENTS DE BARRI
Es reserven 15 solars amb un total de 35.000 metres quadrats distribuïts per tot l’àmbit per ubicar nous equipaments públics educatius, sanitaris, culturals i esportius i un mercat.
URBANISME FEMINISTA
Aquest és el primer planejament urbanístic que incorpora una perspectiva de gènere en el disseny de l’espai i dels nous eixos perquè s’atenguin les necessitats de dones i homes i de tots els col·lectius de manera equitativa. Així, es reactivaran els espais buits amb usos temporals i tanques transparents, es potenciaran les cantonades i espais d’estada amb mobiliari urbà, l’espai públic garantirà l’autonomia de les persones dependents, s’activaran els baixos per promoure el comerç de proximitat i es fomentaran espais amb simultaneïtat d’usos (jocs infantils, esport, estada, etc.).
Per què un nou pla 22@?
El Pla 22@ original es va aprovar l’any 2000, i al 2017 es va iniciar un procés de reflexió i participació que va generar el document de criteris Cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i més sostenible, aprovat l’any 2018 (consulteu-lo a l’espai “Més informació”), el punt de partida de la MPGM 22@ que desenvolupa els criteris recollits fins aleshores.
La proposta es basa en tres eixos: 1) estructurar i ordenar els espais lliures i els usos existents, 2) consolidar i conservar els habitatges, el teixit industrial i el patrimoni, i 3) transformar i agilitar els àmbits pendents de desenvolupar
Els objectius
Construcció d’una ciutat mixta
Increment d’habitatge protegit i assequible
Conservació de teixits existents
Consolidació d’una estructura urbana per a la vida quotidiana
Promoció d’activitats econòmiques emergents
Millora de la qualitat ambiental
Agilitació de la transformació
Una nova oficina per a la gestió i coordinació del 22@
Per tal de garantir un desplegament del pla àgil i eficient, ara fa un any es va posar en marxa l’Oficina 22@ ubicada a l’edifici MediaTIC i al Departament d’Informació Urbanística, una oficina tècnica de gestió pública que centralitza la informació urbanística, econòmica i sociocultural de manera coordinada entre l’Àrea d’Economia, la d’Ecologia Urbana i el Districte de Sant Martí.