Un Nadal ple de cultura popular

15/12/2021 - 21:44 h

cultura. La ciutat s’omple de pessebres i també de representacions de Pastorets, concerts de Nadal i cants de la Sibil·la.

La ciutat s’omple de pessebres i també de representacions de Pastorets, concerts de Nadal i cants de la Sibil·la. A Sant Martí, n’hi ha fins a sis espais que acullen l’obra de Josep Maria Folch i Torres o alguna de les seves adaptacions, cinc pessebres i dos concerts.

Barcelona es torna a guarnir amb llums, garlandes i arbres per rebre les festes de Nadal. Però si hi ha un guarniment genuí d’aquestes dates és el pessebre. Els carrers comercials de Sant Martí de Provençals i la Verneda n’exhibeixen un a partir del 19 de desembre; el Casal de Barri La Palmera acull una mostra de pessebres i maquetes fins al 22 de desembre; l’AVV La Pau organitza un pessebre amb tast instrumental, dissabte 11 de desembre a la pl. de la Pau i el Centre Moral i Cultural Poblenou exhibeix el seu pessebre fins al 6 de gener. A l’Orfeó Martinenc, en trobareu un de ben especial: un pessebre fet amb clics de Playmobil (del 20 de desembre al 7 de gener). Destaquem també l’exposició de diorames de Nadal que hi ha al Casal de Barri Bac de Roda – Poblenou fins al 14 de gener.

El veïnat de Sant Martí té enguany diverses oportunitats per divertir-se amb Els Pastorets. Es tracta d’una de les obres de teatre més populars de la ciutat. Se’n fan moltes versions, però la més famosa és Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. L’altre text conegut és L’estel de Natzaret, una obra musicada creada per Ramon Pàmies el 1891. Aquestes són les funcions que es fan enguany al districte, per ordre cronològic:

Espectacle itinerant Els Pastorets als carrers del Clot i Camp de l’Arpa
Org. Eix Clot.
Divendres 17 de desembre, de 17.30 a 20 h; dissabte 18, d’11 a 13.30 h i de 17.30 a 20 h.

Els Pastorets a l’Auditori de Sant Martí
A càrrec de la cia. Teatre Alisos. Després de cada funció, els Diables de la Verneda i les Guspires de Sant Martí faran una crema a la pl. Angeleta Ferrer.
Dies 17, 18 i 19 de desembre, a les 18 h.

Acte suspès*. Els Pastorets a Foment Martinenc
A càrrec del grup Abraxas Teatre.
18 i 19 de desembre, 2 i 4 de gener, a les 18 h.
*Representacions suspeses per motius tècnics.

L’estel de Natzaret al Centre Moral i Cultural del Poblenou
Entrada general: 14 €.
19 de desembre, 2 i 9 de gener a les 17.30 h.

Els Pastorets a la Parròquia de Sant Josep de Calassanç
A càrrec del Jove Calassanç Teatre.
26 de desembre, a les 19 h; i 2 de gener, a les 18 h.

Jesús és nat a l’Orfeó Martinenc
Obra de Josep Miralles i Salvador Prat, a càrrec de Cloteatre. Entrada general: 8 €.
Diumenge 2 de gener, a les 11.30 h i a les 18 h.

El Cant de la Sibil·la és una peça medieval de teatre religiós, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Té una durada de cinc minuts i es representa abans de la missa del Gall. A Sant Martí, es representa diumenge 19 de desembre a la Parròquia de Sant Josep de Calassanç,  a les 19 h, amb l’actuació de la contralt Mariona Llobera i l’Orfeó Martinenc.

En aquestes festes tan especials, tampoc falten els concerts de Nadal. El cicle Cultura Popular als Ateneus presenta el concert de la cobla Sant Jordi i Josep Fadó dijous 23 de desembre a les 19 h, al Casino L’Aliança del Poblenou. I l’Orfeó Martinenc ofereix un altre concert de Nadal diumenge 19 de desembre a les 12 h, amb la col·laboració dels Petits Martinencs.

Enguany, cal parar atenció a les mesures sanitàries que hi ha a cada espai, portar mascareta i respectar la distància de seguretat. En alguns casos, cal reservar l’entrada per accedir als recintes.