Xerrades de sensibilització sobre el suïcidi

26/04/2021 - 18:50 h

La primera sessió està dirigida a la població en general; les altres estan dedicades a parlar dels efectes en la gent gran, la joventut i els entorns laborals.

La situació actual de la pandèmia i la incertesa sobre les seves conseqüències econòmiques i socials són una font d’angoixa, neguit i estrès sense precedents. Tot apunta que els efectes en la salut mental de la població seran molt més greus que els de crisis que havíem viscut fins ara per la por, la incertesa i l’efecte de les mesures de distanciament.

Per aquest motiu, la Taula de Salut Mental de Sant Martí i l’entitat DSAS (Després del Suïcidi – Associació de Supervivents) organitzen durant el mes de maig quatre xerrades dedicades a la prevenció del suïcidi.

Les sessions són gratuïtes i tenen lloc al Casal de Barri La Llacuna. Les inscripcions es formalitzen a través del correu electrònic: infollacuna@gmail.com. Totes les sessions se celebren en horari de tarda, de 18 a 20 h.

Programa

Parlem del suïcidi: per què no?
Dimarts 4 de maig.
Xerrada dirigida a la població en general. Es parlarà de les idees i mites associats al suïcidi, dels senyals d’alerta i dels recursos que tenim per prevenir-lo.

Suïcidi i gent gran: una realitat que podem prevenir
Dimecres 12 de maig.
Es tractarà de les principals causes de suïcidi en les persones majors de 65 anys. Quins factors de risc són més freqüents? Quins són els principals senyals d’alerta? Quines estratègies preventives existeixen?

Fem front al suïcidi juvenil: claus per la sensibilització i la prevenció
Dimarts 18 de maig.
Es parlarà de l’etapa vital plena de canvis i reptes que, a vegades, poden resultar de difícil gestió. Com podem reconèixer els signes d’alerta en els joves i les conductes de risc potencial: la gestió emocional és clau.

La prevenció del suïcidi en l’entorn laboral i professional
Dilluns 31 de maig.
En l’entorn laboral, podem estar amb persones que estan en situació de risc, o bé la nostra professió conviu amb aquesta possibilitat. El tabú sobre el suïcidi fa que costi parlar-ne, però parlar sobre el tema és una ajuda vital.

Estratègia de prevenció del suïcidi

L’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa l’agost de 2020 una Estratègia de prevenció del suïcidi, en el marc de les actuacions desenvolupades pel Pla de xoc en salut mental 2020 per impulsar polítiques de prevenció i detecció precoç del risc de suïcidi.

Una de les actuacions ha estat la posada en marxa d’un telèfon preventiu, el 900 925 555 (gratuït i confidencial), i un nou punt d’atenció (a Viladomat 127) per oferir suport a l’entorn més proper de les persones amb idees o conductes suïcides, i també a les que han patit la pèrdua d’una persona estimada per aquest motiu.

El Pla de Xoc es desenvolupa conjuntament amb altres institucions, organismes i entitats de la ciutat, i està liderat per un Grup Motor que busca avançar en diferent temes clau a la ciutat per la prevenció del suïcidi.

Aquesta informació la podeu veure resumida en aquest vídeo, un extracte de la sessió informativa que es va dur a terme el 19 d’abril passat al canal Youtube del Districte de Sant Martí. Hi participa Gemma Tarafa, regidora de Salut, i Pilar Solanes, directora d’Envelliment i Cures.