Tot a punt per a la inauguració de la nova urbanització provisional

La plaça de les Glòries dóna un pas més en la seva transformació amb l’obertura dels nous espais ciutadans de la urbanització provisional de la banda mar. En concret es podran visitar a partir del 13 de desembre el nou Jardí de les Alzines, l’umbracle, el punt d’informació i un nou espai enjardinat situat a la a la cruïlla de Diagonal amb Gran Via i Ciutat Granada.

08/12/2014

Pèrgola-Umbracle

A la cruïlla dels carrers de Casp, Los Castillejos i la Gran Via, davant del nou Mercat dels Encants s’aixeca aquest nou espai verd previst a la urbanització provisional de la banda mar del projecte de transformació de Les Glòries.

Es tracta del Jardí de les Alzines, que abraça 7.650 m2 i garanteix un espai d’aprovisionament a les prop de dues-centes alzines que formaven part de l’antiga plaça de les Glòries a l’interior de l’anella viària, ara ja, part de la història de la ciutat, fins a la seva definitiva ubicació en el futur parc previst pel projecte “Canòpia Urbana”.

El Jardí inclou un nou espai per a l'estada, el passeig i el descans, enmig d’un alzinar i en un espai caracteritzat pels gabions de pedra que configuren l’entorn, els elements de repòs i la caseta de jardineria. L'espai compta amb 30 bancs, 8 papereres, 19 fanals d'enllumenat, així com 4.100 m2 de vegetació i arbrat, amb 193 exemplars alzines i 15 tipuanes. Aquest espai roman obert al públic cada dia de les 10 del matí fins al capvespre.

L’umbracle: espai d’ombra i punt de trobada

El nou umbracle, projecte dels arquitectes Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes, està situat a la banda mar del nou espai alliberat després de l’enderroc de l’anella de la plaça de les Glòries, davant del DHUB.  Aquest edifici provisional, a l’espera de la configuració definitiva prevista pel projecte Canòpia Urbana, és un espai efímer que vol esdevenir un nou centre de reunió ciutadana, singularitzant l’accés a l’estació de metro Les Glòries, tot oferint un espai d’ombra i aixopluc amb capacitat d’allotjar activitats.

L’espai es configura en set mòduls amb elements lleugers suspesos a l’interior, amb lones i tensors. Dels set mòduls, quatre són impermeables, de manera que habiliten l’artefacte els dies de pluja. La resta està especialment dissenyada per garantir ombra fins i tot els dies més desfavorables de radiació solar. En aquest sentit, la il·luminació juga un paper fonamental i la pèrgola projecta llum tant a la lona blanca exterior com a les lones interiors, emfasitzant així la volumetria del conjunt.

Les lones s’han dissenyat amb la col·laboració de Neil Harbisson. L’artista, que només hi veu en blanc i negre, va dissenyar l’Eyeborg, una tecnologia que el permet identificar cada color amb un so i que es pot aplicar a la pèrgola. A través de l'aplicació Eyeborgapp (http://www.eyeborgapp.com/) es poden  escoltar els sons que corresponen a cada color de la lona.

Les lones perimetrals actuen també com a suports informatius i inclouen missatges entorn a l’actualitat cultural dels entorns de Glòries

Punt d'Informació, lloguer de bicis i exposició

La urbanització provisional a la banda mar de Glòries inclou un nou Punt d’informació provisional situat dins l’illa Casp – Cartagena – Meridiana - Gran Via, a tocar del jardí de les alzines. Aquest edifici, projectat i construït a partir de solucions constructives de fàcil muntatge i desmuntatge, allotja activitats i serveis de l’àmbit de la plaça Glòries així com d’un punt de lloguer de bicicletes.

L’espai inclou 36 metres de llargada per 10 d’amplada, de planta lliure, amb un accés principal que travessa l’espai transversalment. A través de portes d’entrada en els extrems de la peça permetent l’edifici permet també un segon accés longitudinal a l’interior. Es tracta d’un edifici provisional projectat del despatx d’arquitectura Peris Toral arquitectes.

Nou espai enjardinat a la cruïlla Diagonal/Gran Via/Ciutat Granada

Es tracta d'una zona enjardinada de 2.950 m2 que s'incorpora a la urbanització provisional de la plaça de les Glòries.

L'arbrat inclou exemplars que formaran part del futur projecte Canòpia Urbana, i que des d'aquest emplaçament esperaran a la realització definitiva del projecte Canòpia Urbana redactat pels arquitectes Anna Coello + Agence Ter, per poder-s'hi incorporar amb un port / mida ajustat al què preveu aquest projecte. Aquests arbres són, entre d'altres: 5 tipuanes, 12 Schinus Molle, 17 Pyrus Calleriana. L'espai també compta amb enfiladisses, trepadores, i 5.847 plantes de port petit.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries