“Mai a la meva vida havia menjat tanta fruita i verdura”. Són paraules d’Adela Mirete, veïna de la Trinitat Nova i una de les participants de l’anomenat programa “Cistelles” al barri de la Trinitat Nova. Es tracta d’un projecte d’alimentació saludable que es va impulsar el juliol de 2020 en el marc del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona a Zona Nord, Roquetes i Trinitat Nova. Gràcies a aquest programa comunitari, una cinquantena de famílies poden rebre setmanalment una cistella amb fruites i verdures fresques, ecològiques i de quilòmetre zero i, alhora, treballar aspectes relacionats amb l’alimentació saludable.
Per a l’Adela, la cistella ha sigut “una salvació” en un moment de necessitat. “El meu marit va perdre la feina de conductor d’autocars turístics amb l’arribada de la pandèmia i va estar quatre mesos en ERTO sense cobrar i jo estic de baixa per una discapacitat. A casa, som sis boques per alimentar, perquè vivim amb la meva mare, la meva filla i els meus dos néts. Per tant, poder
tenir productes frescos cada setmana, a més de iogurts i llet, fa que ens estalviem 30 o 40 euros que realment són molt necessaris”, afirma.
‘El fet de que al programa hi participin famílies de diverses nacionalitats enriqueix el grup’
Diversitat culinària
A més de l’estalvi econòmic, cada barri té un grup de Whatsapp en què cadascú comparteix els seus coneixements culinaris. “Som totes i tots molt cuinetes i ens passem receptes diferents; en tinc el mòbil ple. L’altre dia cada família enviava fotos i consells sobre com preparar la coliflor de mil maneres: bullida, gratinada, en truita de patates… N’aprens molt”, reconeix l’Adela. Una de les participants de les Cistelles a Roquetes, l’Elisabet Casadó, destaca que el fet de que al programa hi participin famílies de diverses nacionalitats enriqueix el grup. “És molt interessant conèixer que, en altres països, per exemple, es cuina el moniato estofat o hi ha altres tradicions culinàries”, apunta la veïna, que forma part també de la xarxa de suport mutu del barri.
En un inici, el programa contemplava fer tallers de cuina on poder compartir receptes, però la Covid-19 va obligar a canviar el format. “Enlloc d’això, només ens podem trobar en petits grups de màxim sis persones per entregar la cistella i després enviem per Whatsapp receptes per cuinar els productes que han tocat aquella setmana i donem orientacions per fer-ho de forma més saludable”, detalla Sara Alcalá, responsable tècnica del projecte a Roquetes i Trinitat Nova. Alcalá explica que a cada sessió treballen també temes culturals lligats a la cuina. “Per exemple, quan va ser la castanyada, el Nadal o Carnestoltes, la cistella portava productes frescos amb receptes típiques d’aquestes celebracions. Però també compartim diferents receptes lligade a diverses tradicions o cultures, perquè hi participen famílies àrabs, gitanes, llatinoamericanes… Cadascú té la seva manera de cuinar”, afegeix.
El programa Cistelles fomenta també els hàbits que es promocionen des de l’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona
Valors per una bona alimentació
El programa Cistelles fomenta també els hàbits per una alimentació saludable, un objectiu que es promociona també des de l’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona. “Arran de les diferents receptes i consells per cuinar més sa, ens hem adonat que s’ha d’equilibrar la dieta familiar i em fixo més, per exemple, en com estan fets els menús escolars de la meva filla. Te n’adones que moltes vegades, engreixar-se o posar-se malalt està relacionat amb menjar malament”, explica l’Adela. L’Elisabet destaca que ha après a treure partit als productes de temporada. “Si ens acostumem a cuinar el producte fresc i de temporada afavorim també el consum local i de proximitat”, assenyala.
Als grups es comparteixen també idees per reaprofitar el menjar. “En això, les famílies ens poden ensenyar més a nosaltres que nosaltres a elles. No malbaraten res, són expertes en cuina de recuperació”, explica Aina Mir, tècnica responsable del grup de Zona Nord, format pel grup de dones del barri Nido de Colibrí.
El programa Cistelles és, a més, un espai de trobada que, per a les famílies, va més enllà de l’alimentació
Una xarxa també de suport emocional
Les famílies que participen al programa Cistelles als tres barris són famílies en situació vulnerable, especialment colpejades per la crisi econòmica de la Covid-19. Tot i això, la majoria participen també com a voluntàries a les xarxes de suport mutu i d’aliments de la seva zona ajudant a altres famílies. Per exemple, l’Elisabet Casadó rep la cistella de fruites i verdures cada dijous al centre de l’Associació de Veïns i Veïnes de Roquetes, però després els divendres participa en la recollida d’aliments per la Xarxa de Suport Mutu. “Hi ha moltes famílies necessitades que no han pogut entrar al programa de Cistelles, és important que trobem vies per ajudar-les”, apunta.
El programa Cistelles és, a més, un espai de trobada que, per a les famílies, va més enllà de l’alimentació. “Ens hem adonat que, a part d’una gran necessitat d’aliments, les famílies volen que se les escolti i sentir-se a gust”, explica Aina Mir. L’Elisabet reconeix que el grup d’alimentació saludable li ha aportat un suport emocional fonamental, sobretot en els moments més durs de la pandèmia. “Ha estat com una via per desfogar-se i generar vincles solidaris. Més enllà de recollir una cistella, ens hem convertit en una petita família”, diu.
L’Adela comparteix la sensació d’estar generant una xarxa comunitària més enllà de les fruites i les verdures. “No només parlem d’alimentació, sino que ens ajudem amb situacions que tinguem amb serveis socials, per presentar documentació per ajudes, per cuidar les criatures d’alguna altra família si ho necessiten… Projectes com aquest no haurien d’acabar mai”, conclou.