Com s'ha evidenciat amb la pandèmia, la tecnologia és encara una barrera diària per a moltes persones a Barcelona.
Cal tenir present que un 8,1% de famílies a la ciutat no tenen accés a internet des de casa seva. O que la majoria de persones grans no saben fer servir les TIC per sol·licitar ajudes a l’Administració, demanar cites mèdiques o simplement comunicar-se amb altres veïns i veïnes.
El teixit comunitari als barris ha posat en marxa accions per trencar aquesta bretxa digital i evitar l’exclusió social.
La cessió de material informàtic en desús per a famílies vulnerables, les formacions en capacitació digital, l’acompanyament en tràmits informàtics a persones grans o l’habilitació d’espais amb material informàtic i antenes de connexió wifi gratuïta són algunes de les iniciatives veïnals que s’han posat en marxa, amb el suport del projecte “Casals comunitaris”, perquè ningú no quedi enrere.
Què es fa als barris?
Recull d’iniciatives impulsades per xarxes veïnals i que tenen el suport del programa “Casals comunitaris”:
Ciutat Vella
Casal de Barri Folch i Torras del Raval:
- Accions grupals d’acompanyament i capacitació digital envers el veïnatge.
- Mapa actualitzat dels punts públics d’accés a eines digitals.
- Maquinari en préstec.
- Coordinació del suport digital que s’ofereix des de les entitats per a evitar duplicitats i cobrir mancances.
- Acompanyament a tràmits on-line de prestacions socials.
Eixample
- “Gestió de Tràmits on line” : acompanyament a tràmits online, també específics per a persones migrades per a tràmits amb l’administració.
Sants-Montjuïc
- Formació en tràmits telemàtics: videotutorials de formacions en capacitació digital)
- Prèstec de dispositius tecnològics: es presten tablets i portàtils a entitats i persones que el necessitin per formació principalment
- Accessibilitat: es millora la connectivitat wifi del casal i es disposa d’un router portàtil per poder tenir connexió a d’altres llocs
- Porta el Portàtil” (campanya de recollida i reparació de material informàtic en desús)
- Equipaments Lliures, antena de Guifinet, del qual forma part el projecte “Cap estudiant sense internet“
- Acompanyament a tràmits telemàtics: realitzat a través de la Troca.
- Xarxa de Suport Mutu el Poble-Sec:
- Punt d’informació digital: acompanyament a tràmits telemàtics i d’altres qüestions digitals, amb aprenentatge col·laboratiu entre totes
- Reciclatge i donació de dispositius tecnològics: principalment vehiculat amb escoles
Sarrià-Sant Gervasi
- Acompanyaments a tràmits telemàtics: accès a material informàtic per donar suport a tràmits telemàtics amb voluntariat, dotació de targes de dades mòbils per tasques d’acompanyament a gent que roman al domicili.
- Accessibilitat tecnològica: s’adequa la connectivitat del casal
- Préstec de material informàtic: tablets i portàtils a disposició de la gent del barri/projectes que ho necessitin
Gràcia
- Punt d’informació de tràmits de prestacions socials (serveis socials, habitatge, renda mínima…).
- Suport a les persones grans en formació bàsica de les TIC (correu electrònic, videotrucades…); seguiment i acompanyament a la gent gran amb l’ús de La Meva Salut, en col·laboració amb el CAP.
Centre Cívic El Coll – La Bruguera:
- Xarxa coordinada al Districte de Gràcia de punts d’informació de tràmits de prestacions socials i contra la bretxa digital (amb el Casal de Barri Cardener i La Violeta).
Horta-Guinardó
Casal d’Entitats Mas Guinardó:
- Suport a tràmits.
Casal de Barri Can Travi:
- Escletxa digital. Va treballar amb el Casal de Gent Gran per ajudar la gent gran a connectar-se.
Nou Barris
- Millores de connectivitat al barri: Instal·lació d’una antena wi-fi de lliure accés a la plaça davant del centre, punt d’atenció veïnal per ajuda en tràmits digitals i per drets laborals
- Suport amb tràmits electrònics: suport tècnic gratuit als veïns per dur a terme els tràmits online que les famílies necessiten.
Casal de Barri de Torre Baró (Zona Nord):
- Bot Zona Nord (projecte sorgit del Pla Comunitari)- Sistema d’informació digital dels serveis de la zona.
- Millora d’accessibilitat tecnològica als barris – el casal posa a disposició de les veïnes una sala equipada amb ordinadors i impressores, connectades a internet ,per a aquelles famílies que no tenen possibilitat d’accés.
- Millores de connectivitat al barri: col·locació d’antenes Guifinet, per lluitar contra l’escletxa digital als barris de la zona centre de Nou Barris.
Sant Andreu
- Punts d’Acompanyament Digital : veïnes voluntàries que es formen per donar suport en tràmits als veïns i veïnes que ho necessiten
Sant Martí
- Acompanyament i suport per reduir l’escletxa digital: formacions sobre alfabetització digital.
- Punt connexió Carmen Gómez: millora de la connectivitat de l’espai Carmen Gomez del barri on realitzen la seva tasca l’Escola d’Adults Martinet Solidari i l’Associació Ambar Prim.
- Trenquem l’escletxa digital: Cessió de tauletes a infants i joves per seguiment acadèmic.
- Col·laboració amb el projecte Vincles de l’Ajuntament per combatre la soledat de la gent gran. La jove contractada del barri també ha fet acompanyament i formacions a la gent gran.
Espai Antoni Miró Peris:
- Suport a la gent gran amb el CAP: Formació al grup de suport informàtic de la XSM del Clot-Camp de l’Arpa des del CAP Encants per tal que coneguin els aplicatius del CAP i puguin donar suport a la gent gran del barri per demanar cita amb el metge de capçalera, renovar la recepta electrònica, etc.
- Cicle “Economia domèstica en temps de crisi”: Dins del cicle hi ha un taller per joves de forma gratuita per reparar material informàtic que després es posa a disposició del projecte del Traster Comunitari del casal de barri.
Les Corts
Centre Cívic Trias i Peitx :
- Suport a tràmits, acompanyant i assessorant als/les usuaris/àries que no tenen aquests mitjans en la gestió de tràmits.