L'Arxiu és mani i festa

24/05/2022 - 19:45 h

Memòria. Dissabte 28 de maig a les 12 h, les imatges de l'Àlbum Familiar del Barri surten en manifestació festiva des de la Lleialtat Santsenca fins a la seu de l'Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc.

Es poden manifestar les fotos? Poden els àlbums familiars sortir al carrer i reivindicar un arxiu tot fent una festa? Aquest dissabte, 28 de maig, de 12 a 13.30 h al ritme de l'Always Drinking Marching Band, les imatges de l'Àlbum Familiar del Barri creat a la Lleialtat Santsenca surten en manifestació festiva en el marc de FirEntitats fins a la seu de l'Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc.

L’Àlbum Familiar del Barri és una iniciativa de memòria col·lectiva que va començar al 2019, impulsada per La Lleialtat Santsenca i dirigida per l’arxivera Susanna Muriel Ortiz. L’any passat, el Districte de Sants-Montjuïc va fer un encàrrec a l’entitat Arqueologia del Punt de Vista per tal d’incorporar aquest fons fotogràfic al repositori digital de l’Arxiu Municipal. Enguany aquest arxiu fotogràfic familiar “surt al carrer”. Durant una estona, les imatges de petits episodis casolans esdevindran banderes onejant pels carrers de la mà dels seus protagonistes.

Els arxivers i arxiveres fan partícips a la gent que hi ha donat o cedit les imatges perquè les portin onejant al vent pels carrers de Sants, reivindicant-ne la història familiar i alhora del barri. El recorregut de la mani-festa de l’Arxiu passarà pels carrers Olzinelles, Altafulla, Dalmau, les places d’Ibèria i de Bonet i Muixí, el pas de Fructuós Gelabert, el carrer de Sants i el de la Creu Coberta, fins a la seu de l’Arxiu Municipal i del Districte de Sants-Montjuïc.

L’artista visual Albert Gusi ha creat aquesta manifestació festiva que reivindica una fracció de l’espai públic per acollir els records familiars amb els que edifiquem la gran història del barri de Sants. A través d’una selecció de les fotografies de l’Àlbum Familiar del Barri, impreses sobre tela de bandera en un format aproximat de 80×120 cm, es vol reivindicar la memòria fotogràfica de Sants. Gusi desenvolupa els seus projectes al voltant del territori i l’expansió del concepte de paisatge. A través de gestos i d’intervencions artístiques efímeres en llocs escollits acuradament, l’autor proposa una mirada lúdica i desinhibida sobre aquell territori, bé sigui urbà, rural, natural o virtual.