Homenatge al veïnat en un mural de l'estació del Tram de Sant Martí de Provençals

04/11/2022 - 12:50 h

cultura i lleure. El realisme de l'obra d'Elisa Capdevila obliga a interactuar les persones usuàries amb els pesonatges que hi ha al mural

Les parets de l'estació exhibeixen un nou mural que ret homenatge a les persones que dia rere dia utilitzen aquest transport públic en els seus desplaçaments urbans

El programa Art al TRAM ha dut a terme la seva cinquena edició, que ha tingut lloc a la parada Sant Martí de Provençals de les línies T5 i T6 de Trambesòs. Hi ha executat un mural artístic que ret homenatge a la ciutadania representat-hi la diversitat de les persones usuàries del tramvia amb diverses imatges que reflecteixen les formes de vestir, els estils de vida, les ètnies, les edats i els tarannàs.

És la cinquena intervenció del projecte ‘Art al TRAM’,
que l’any passat ja va deixar una obra a la parada Besòs

En el mural s’hi han representat diversos personatges de fins a 3 metres d’alçada que teixeixen escenes habituals (com ara passejar el gos, persones amb bicicleta o rient), que faran partícips  els usuaris i les usuàries a través d’un joc de mirades amb el realisme dels retrats, de manera que l’obra convida a observar i meditar en una zona de pas. A l’altra banda, l’obra juga amb les finestres com si fossin vitrines on s’exposaran objectes que es poden relacionar o no amb els personatges de davant.

El mural és obra d’Elisa Capdevila, artista catalana que va estudiar pintura i dibuix a la Barcelona Academy of Arts. A poc a poc, va anar traslladant les seves obres als murs fins a crear projectes a gran escala, fet que l’ha portat a adquirir un renom internacional. Ha participat en diversos festivals d’art urbà, i actualment combina la seva obra mural amb obra d’estudi.

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte promogut per Tram d’intervencions artístiques amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

Ente les diferents obres que aquesta iniciativa ha deixat a Barcelona, als barris de Sant Martí hi destaca la que es va executar l’any 2021 a la parada Besòs, obra d’Amaia Arrazola on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona. La primera intervenció va ser al 2020 a l’estació de Cornellà, i les altres dues han tingut lloc a les oficines del Tram i a l’exposició Bansky que va tenir lloc al Barcelona Disseny Hub.

El programa està comissariat per la productora d’art urbà Rebobinart, que des del 2012 treballa amb l’objectiu de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic i la desestigmatització de les expressions més elaborades de l’art urbà, una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.