La ferma aposta de l’Ajuntament de Barcelona per models d’habitatge més flexibles, eficients i participatius s’ha vist traduïda, en part, amb les dues exposicions, actualment obertes al públic, que permeten descobrir dues maneres innovadores i revolucionàries de concebre l’habitatge.
Recentment, es va enllestir el segon bloc d’allotjaments industrialitzats APROP de la ciutat, situat a Glòries, amb 42 pisos i capacitat per a 100 persones i que s’ha completat en un temps rècord de 26 setmanes. I, precisament, els baixos d’aquest edifici (C. Irena Sendler, 22) acullen, des del 16 de desembre, una exposició sobre construcció industrialitzada que es pot visitar cada divendres en horari de 9h a 14h i de 15h a 18h. L’accés a l’exposició és gratuït i no cal realitzar inscripció prèvia.
Fins ara, la mostra de construcció industrialitzada compartia espai a Glòries amb l’exposició sobre el cohabitatge, que s’ha traslladat d’escenari. Per a tots aquells interessats en conèixer els trets d’identitat d’aquest model alternatiu de conviure en comunitat, actualment l’exposició sobre cohabitatge es pot visitar a la seu de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona (Coòpolis), al C. Constitució, 19, de dilluns a divendres de 9h a 19h.
La construcció industrialitzada, una aposta assentada
L’escenari triat per acollir l’exposició sobre construcció industrialitzada ja permet constatar l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per processos de construcció més eficients, ràpids i respectuosos amb el medi ambient. Els Allotjaments de Proximitat Provisional (APROP), fets a partir de contenidors marítims reutilitzats, són una de les fórmules més esteses a la ciutat. Actualment, comptant els de Glòries (seu de l’exposició) són 64 els allotjaments APROP que presenta la ciutat, en la que és una efectiva solució per a persones que es troben en una situació d’emergència habitacional.
A més de constatar, amb xifres i exemples concrets, el pla de l’Ajuntament per estendre el parc públic de la ciutat mitjançant solucions industrialitzades, l’exposició també permet conèixer els nombrosos avantatges que comporta l’ús d’aquests processos de construcció: més segurs, en realitzar-se en tallers; més àgils en el temps, en estandarditzar-se el disseny i automatitzar-se la producció; més ecològics, en generar menys residus i emissions; i més col·laboratius, en incorporar als industrials des de l’inici del procés de disseny.
L’exposició també inclou una maqueta que explica el procés constructiu d’un edifici aixecat a partir de mètodes industrialitzats, i que permet ressaltar els quatre objectius principals d’aquest model: la rapidesa d’execució, escurçant els terminis de construcció i entrega com a mínim en un 30%; la flexibilitat, en tant que admet diferents tipus de vida i convivència en el temps; la innovació i cooperació entre empreses locals, que generen, per exemple, l’aparició de nous sistemes estructurals com panells de fusta contralaminada i perfils d’alumini; i la sostenibilitat del procés constructiu, on només l’elecció de materials i sistemes més sostenibles redueix un 30% les emissions de CO2.
El cohabitatge, col·lectiu i comunitari
L’exposició de Coòpolis, per la seva part, mostrarà les bondats d’un dels models que més i millor han arrelat a la ciutat els darrers anys, i que compta amb nombrosos avantatges respecte als models d’habitatge més clàssics i habituals. L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, o cohabitatge, s’ha estès per la ciutat amb 19 projectes, o el que és el mateix, més de 400 habitatges creats amb aquest format.
Com a un dels seus principis fonamentals, el cohabitatge promou la vida comunitària i el suport mutu, amb habitatges que ajuden a combatre la soledat i l’individualisme. Sovint també tenen un impacte positiu en els barris, ja que destinen els locals comercials a iniciatives del barri, o els pisos socials a persones més vulnerables. A més, el finançament ètic marca un procés d’autopromoció que permet reduir el preu final i en què l’economia que es genera es reinverteix en economia social i solidària. Això, sumat al suport de l’administració, fa que es permeti rebaixar al voltant d’un 50% l’aportació inicial que fan els veïns.
A més, la propietat col·lectiva dels seus edificis ajuda a lluitar contra l’especulació i impossibilita la generació de plusvàlues o el lucre individual. De fet, les persones sòcies poden fer ús indefinit del seu habitatge i dels espais comunitaris, i en cas de deixar la cooperativa, recuperen l’aportació de capital inicial.