Obre les portes el MUHBA Bon Pastor, una museïtzació d'una illa de les cases barates d'aquest barri obrer.
El MUHBA Bon Pastor ja és una realitat. Aquest projecte, que ha estat possible gràcies a la complicitat establerta entre el Museu d’Història de Barcelona, la gent del barri i altres agents socials que treballen cada dia sobre el terreny, té com a principal objectiu donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX i fer-ho des de la perifèria. Amb aquesta finalitat, s’han museïtzat deu cases de les setze que formen part d’una illa del barri obrer del Bon Pastor, habitatges que van ser construïts l’any 1929. Són cases unifamiliars posades en fila i directament abocades al carrer, fet que facilitava les relacions en el veïnatge i molta activitat social i política.
De les deu cases museïtzades, quatre mostren la lluita per l’habitatge a la ciutat, i quatre més com es vivia al Bon Pastor i l’evolució dels interiors de les cases des de la seva construcció fins a l’any 2017. Les dues restants mostren aspectes generals entorn de les temàtiques representades a més de tenir espais destinats a usos veïnals i comunitaris. Hi trobareu l’exposició Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010, que mostra com l’habitatge ha estat un repte constant a la ciutat contemporània, i explica que les deficiències dels habitatges destinats a les classes populars han estat un problema compartit a moltes grans ciutats arreu del món. Pel que fa a la mostra Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010, junt amb la restitució patrimonial, permeten conèixer els períodes claus en la trajectòria d’un barri que és un magnífic exponent de l’evolució de la ciutat des del punt de vista de l’habitatge i la cohesió social dels barris al llarg del segle XX.
Aquest equipament de proximitat està cogestionat entre el MUHBA (ICUB), el Districte de Sant Andreu i el Centre d’Estudis-Arxiu Vilabesòs, i finançat pel Pla de barris. A més de les exposicions, hi ha també un laboratori escolar i ciutadà.
Més informació, en aquest enllaç.