“El jovent i l’associacionisme tenen un paper clau en la transformació social de les ciutats”, Anna Winkelmann, Secretària referent de l’àmbit d’Emergència climàtica i Feminismes.
A què es dedica el Consell de la Joventut de Barcelona? Quins espais de la ciutat gestioneu?
El Consell de la Joventut de Barcelona és la plataforma a les principals entitats juvenils de la ciutat de Barcelona. Així, representem la joventut de la ciutat i aglutinem un gran nombre d’entitats per poder defensar els seus interessos. En aquest sentit, tenim projectes d’incidència, sensibilització i treball amb les entitats de diferents àmbits: salut, emancipació, feminismes, educació o territori, per exemple. També tenim com a objectiu principal fomentar l’associacionisme juvenil. Això ho desenvolupem a partir de la gestió cívica del CRAJ, el Centre de Recursos per a Associacions Juvenils de Barcelona, que ofereix formació, acompanyament, lloguer de material i suport de tota mena. A més, gestionem l’equipament públic Espai Jove la Fontana, en conveni amb el Districte de Gràcia.
Aquest espai acull les propostes i dona resposta a les inquietuds de les persones joves i del seu teixit associatiu implantat al barri, districte i la ciutat. Per últim, en conveni amb el Districte de Gràcia, gestionem el Punt InfoJOVE Gràcia. El PIJ és un servei que proporciona informació i orientació especialitzada en diferents temàtiques: formació, ocupació, habitatge, associacionisme, cultura i lleure, medi ambient, salut, sexualitat, mobilitat i cooperació internacional, turisme… a la població jove del Districte de Gràcia.
Quin paper tenen les associacions juvenils dins la ciutat? Què us aporta el treball en xarxa?
Les associacions juvenils són dinamitzadores del teixit comunitari de la ciutat i tenen un rol imprescindible. Dins el consell hi ha una vuitantena d’entitats membres que treballen en àmbits molt diferents: de lleure educatiu de base comunitària, feministes, culturals…Des del CJB estem convençudes que el treball en xarxa és el mecanisme més representatiu i enriquidor possible en el nostre dia a dia i per això seguim apostant per teixir sinergies tant entre les entitats membres com amb altres plataformes associatives de la ciutat.
Heu notat un increment de l’interès de les associacions pels temes de sostenibilitat?
Sí! Ja fa uns anys que han sorgit entitats noves que treballen en l’emergència climàtica i s’estan mobilitzant i coordinant entre elles, i també hem notat que les entitats genèriques treballen molt més la temàtica a escala interna, per tenir pràctiques més coherents amb els seus valors.
De què us serveix formar part de Barcelona + Sostenible? Heu col·laborat amb alguna entitat que en formi part?
Ser-hi ens permet connectar amb altres agents de la ciutat que tenen un compromís amb la sostenibilitat i conèixer bones pràctiques que podem portar després al CJB, l’Espai Jove la Fontana, el Punt InfoJOVE i el CRAJ!
El passat mes de juny es va presentar el projecte Youth Act sobre justícia global. En què consisteix aquest projecte participatiu?
La primera fase del projecte Youth Act! consistia a posar en diàleg a 50 joves activistes i 50 joves acadèmics al voltant de 10 eixos que creiem que són els reptes socials actuals: feminismes i LGBTI+, model econòmic i desigualtats, emergència climàtica, models educatius, democràcia i lluita contra l’autoritarisme, canvi tecnològic, model territorial i mobilitat, drets dels pobles, antiracisme i descolonialitat i la cultura com a motor de canvi. Per cada eix, les persones joves participants van detectar els principals reptes concrets i proposar, com a mínim, tres solucions palpables. Així, sortim amb moltes propostes i idees d’actuació que són compartides des de els vessants acadèmica i activista i amb la xarxa de les entitats ampliada!
Quin paper té el jovent en la transformació de la ciutat?
El jovent i l’associacionisme en general tenen un paper clau en la transformació social de les ciutats. Tenen un rol molt actiu en la dinamització comunitària del seu entorn, sigui a nivell de barri o a nivell de ciutat, i això és el que volem seguir potenciant com a Consell de la Joventut de Barcelona.
Properament celebrareu un Fòrum Internacional en què es parlarà sobre l’emergència climàtica…
Sí! Dilluns vinent comença el Fòrum Internacional Youth Act! que és la segona fase del projecte. Hem programat 13 activitats al voltant de diferents temes i comptarem amb l’assistència de convidats de luxe del món activista jove internacional.
En el cas de l’emergència climàtica en concret, a part de ser un element transversal al llarg de les xerrades, hi ha una ponència anomenada ‘Qui sosté les ciutats? Estratègies rurals contra l’emergència climàtica’ on posarem en diàleg dues activistes d’organitzacions de Colòmbia amb un activista local, de la Plataforma Stop JJOO. Esperem que a partir del diàleg internacional puguem enriquir mútuament les lluites i enfortir-les!
Què és el que més t’enorgulleix del teu paper al secretariat?
Aportar la meva mirada ecofeminista al Consell de la Joventut de Barcelona i treballar perquè sigui transversal a tots els projectes que duem a terme i serveis que gestionem!