Acollida amb perspectiva comunitària: com fer que els serveis i equipaments vinculin el veïnat amb el seu entorn?

19/06/2024 - 15:16 h

Acció comunitària. Una trentena de professionals van trobar-se en la primera sessió del procés impulsat pel Departament d’Equipaments de Proximitat i Política Comunitària per abordar l’atenció ciutadana.

La trobada celebrada el 28 de maig a la Biblioteca Gabriel García Márquez va donar el tret de sortida al procés impulsat des del Departament d’Equipaments de Proximitat i Política Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona per elaborar eines que facilitin l’acollida amb perspectiva comunitària. És a dir, propostes útils i aplicables que permetin que els i les professionals dels serveis, entitats, equipaments i altres espais de la ciutat puguin desenvolupar una atenció ciutadana més enfocada a enxarxar i connectar les persones amb el que els ofereix l’entorn.

Les persones assistents van compartir experiències i van debatre estratègies des d’una riquesa de mirades que representaven diferents territoris de la ciutat i diversos àmbits vinculats al sector social: els serveis socials bàsics, el sensellarisme, els casals de barri, les biblioteques, el moviment veïnal o el camp de la salut mental. Així, a partir de la seva pràctica diària, van poder constatar la importància transversal de l’acollida en totes les seves dimensions.

Els i les participants es van distribuir en diversos grups per debatre, a través d’una dinàmica participativa, sobre elements clau de l’acollida amb perspectiva comunitària: el rol dels professionals que fan l’acollida i les competències i actituds que han de tenir; les característiques físiques i organitzatives sobre l’espai on es fa, i, finalment, com és la relació dels professionals amb la comunitat: el treball en xarxa amb altres agents del territori, la cerca activa de veïns i veïnes per participar-hi, etc.

En definitiva, la jornada va ser inspiradora per a un procés que tot just acaba de començar i que permetrà abordar l’atenció ciutadana amb més consciència, empatia i comprensió de l’altre. Amb tot el que implica el concepte d’acollida amb perspectiva comunitària, es vol que esdevingui més proactiva en la intencionalitat d’enxarxar i connectar les persones amb el seu entorn i facilitar que se sentin més valorades, capacitades i implicades en la vida social dels barris.