‘La primavera la sang altera’ i 14 refranys més sobre la primavera

25/03/2022 - 08:40 h

Refranys. Com que la primavera és una de les estacions de l'any més esperades, el refranyer va ben carregat de dites que parlen de l’arribada de les orenetes, la floració i també de la inestabilitat meteorològica lligada a aquesta estació.

La Primavera és una de les estacions més esperades de l’any perquè significa el final de l’hivern, l’allargament del dia i el renaixement de la natura. Per això el refranyer tradicional va ben carregat de dites i refranys que parlen de l’arribada de les orenetes, la floració i també de la inestabilitat meteorològica lligada a aquesta estació.

La primavera és l’època de l’any que té més connotacions positives associades. Quan diem que algú és a la primavera de la vida volem dir que és jove i que té tot un futur al davant. Això és perquè la primavera és una època de renaixement de la natura que ho revitalitza tot després del rigor hivernal. Aquest renaixement també el nota el nostre cos i el nostre comportament i hom creu que ‘La primavera la sang altera’.

L’arribada de les orenetes i les flors són un parell de senyals inequívocs que el temps primaveral s’acosta. Per això hi ha tants refranys com ara aquests: ‘Oreneta arribada, primavera començada’, ‘Oreneta primerenca, primavera calorenca’, ‘Una flor no fa estiu, ni dues primavera’. També en trobem un altre que se centra en els hàbits de les formigues, uns insectes especialment atents als canvis de temps: ‘Quan fa dissabte la formiga, a venir la primavera no triga’.

Però en l’àmbit meteorològic la primavera també pot ser molt traïdora: és una època de gran inestabilitat en què tan aviat pot ploure com fer sol, tant pot fer una calor estival com un fred de desembre. Per això el refranyer s’ha dedicat molt al temps primaveral. Així trobem dites de l’estil:‘Març, falsa primavera que enganya el bestiar’, ‘Si trona per la Mare de Déu de març, la primavera és freda’ o ‘Aigua de primavera, si no és torrencial omple la panera’.

Una creença força estesa és que l’hivern té un marge d’influència molt gran sobre la primavera: ‘El mal hivern, de la primavera fa govern’, ‘Hivern rigorós, primavera de gos’, ‘Mal hivern, primavera d’infern’, ‘Si l’hivern primavereja, la primavera hiverneja’. I també ens tornem a trobar amb la Mare de Déu de la Candelera com a data idònia per a endevinar com serà la primavera: ‘Bella Candelera, lletja primavera’ i ‘El dia de la Candelera sabrem si la primavera serà lletja o bella’.