A la descoberta del patrimoni musical per a cobla

18/02/2022 - 16:49 h

L'associació Músics per la Cobla engega el projecte Són(a) a les golfes, que pretén recuperar composicions per a cobla guardades en cases particulars.

L’associació Músics per la Cobla va guanyar una Beca Premi Ciutat de Barcelona 2021 amb el projecte Són(a) a les golfes, una proposta que vol recuperar i catalogar fons musicals particulars i privats creats per a cobla. L’entitat explica que, malgrat la tasca de conservació realitzada per arxius i biblioteques, encara queden moltes partitures oblidades a les golfes de cases d’arreu. Ara, per tant, volen recuperar aquestes partitures perdudes i tornar-les a la vida.

“Pel seu caràcter vinculat a la cultura popular, un gran nombre de música escrita per aquesta formació ha acabat en llegats familiars, ja que en el moment de la seva creació no fou publicada o editada de forma oficial. Aquest pot ser el cas de compositors i compositores reconeguts dels que es valora més un altre tipus de repertori, i per tant es descuida la seva aportació a la cobla, però també d’altres autors sense tanta repercussió precisament pel fet de dedicar-se a aquesta formació sense tanta difusió en l’àmbit concertístic. Amb el pas del temps, les generacions que hereten aquest patrimoni musical en poden perdre la pista de l’origen, o tenir dificultats per identificar el contingut dels manuscrits per la falta de coneixements tècnics. En els pitjors casos, aquestes partitures no són reconegudes pel seu valor musical, històric i cultural, i es perden per a sempre.

L’entitat vol preservar aquesta memòria i per això ha promogut el Diccionari d’Autors de Música per a Cobla, que actualment s’està digitalitzant. Ara toca sortir a buscar aquesta música de cobla perduda a les golfes per posar-la en valor el més aviat possible.

Si disposeu de material d’interès, podeu enviar-lo a arxiu@musicsperlacobla.cat o trucar al telèfon 673.539.942.