Barcelona, ciutat educadora amb i des dels barris

18/05/2022 - 16:17 h

Deu projectes als barris impulsen la ciutat educadora per fomentar l’educació més enllà de les aules.

Segons la Carta de les Ciutats Educadores, una ciutat educadora entén l’educació més enllà de l’edat escolar i es connecta amb la realitat dels barris, creant ponts amb els seus agents socials i relacionant-se amb el veïnat. A Barcelona, el territori s’ha compromès per teixir el vincle dels centres escolars amb els entorns i fomentar l’educació més enllà de les aules a través de diferents projectes educatius.

El foment de les activitats al barri, la connexió amb els equipaments i serveis de la ciutat i el foment de les oportunitats de joc a l’espai públic són els tres eixos principals per situar els barris com a elements clau de la ciutat educadora.

Aquest compromís es concreta en deu projectes i iniciatives que ja s’estan desplegant al territori:

  • Casal El Vaixell, un equipament que acull a una seixantena d’infants de diferents edats en el temps de fora escola. Al districte de Sant Martí.
  • Curses d’orientació a Vallvidrera per persones amb discapacitat i per estudiants de centres formatius dedicats al lleure educatiu. Al districte de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.
  • Restaurant El Cruïlla Al Punt, on els treballadors i treballadores són estudiants d’un PFI d’hostaleria. Al districte de Nou Barris.
  • L’Escola Municipal de Segones Oportunitat de Barcelona, un centre educatiu que s’adreça a joves que s’han desconnectat o estan fora dels circuits educatius. Al districte de Sant Andreu.
  • Cap Infant enrere, un projecte per fer front a la bretxa educativa de la mà de la xarxa veïnal. Al districte d’Horta-Guinardó.
  • Comissió LGTBI als Castellers de Gràcia, un espai per sensibilitzar sobre el col·lectiu i prevenir la LGTB-fòbia dins de la colla. Al districte de Gràcia.
  • Teatre Inclusiu, projecte que posa en contacte diversos col·lectius joves del barri generant vincles a partir del teatre. Al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
  • De 0 a 3 és un servei municipal perquè famílies amb infants de menys de quatre anys puguin teixir vincles amb altres famílies del seu barri. Al districte de l’Eixample.
  • Horts al terrat, un projecte d’hort comunitari a terrats en desús d’equipaments municipals perquè en tinguin cura persones amb discapacitat. Al districte de Sants-Montjuïc.
  • Prometeus, un projecte amb l’objectiu que el màxim nombre de joves accedeixin als estudis superiors i els cursin i, així, transformar la tendència del barri. Al districte del Raval.