Amb tres dies d’activitats, festa i molta alegria compartida, Carmel Amunt va celebrar els seus 25 anys de camí comunitari al Carmel, un barri autoconstruït no només pel que fa als habitatges sinó també pel que fa a la vida veïnal. És un barri que ha aconseguit millores per a les persones que hi viuen a força d’unió, reivindicació i treball col·lectiu. Carmel Amunt és el pla comunitari del Carmel (un dels pioners a la ciutat de Barcelona) i està impulsat per l’associació del mateix nom, una plataforma des d’on entitats, veïnat, equipaments i serveis generen, de forma conjunta, projectes i accions per a la millora del barri.
Un barri divers, una comunitat forta
“De vegades, el que sembla diferent separa, però quan comparteixes i escoltes el que tens al costat, t’adones que la diferència no és tanta i és a partir d’allà quan es pot començar a formar camí”: aquesta és una de les frases que la Jimena Fernández va pronunciar en el seu discurs d’enhorabona pels 25 anys d’història. La Jimena és una veïna jove del barri. Hi va arribar quan tenia 11 anys i, sens dubte, encarna aquesta visió comunitària i diversa de Carmel Amunt. És una de les components de DJ Karmelas, que es defineixen com “migratas con flow explosivo, hijas de la lucha con una tabla de DJ por bandera, y del Carmel BCN para el mundo”. Ens explica, en el mateix discurs, la seva relació amb el pla comunitari: “Gràcies a les propostes i accions que en sortien, vaig poder fer el curs de monitora de lleure i en aquest curs vaig conèixer la meva companya Lissette, amb la qual actualment formem DJ Karmelas. Aquest és el clar exemple del que és Carmel Amunt: una eina del barri per crear xarxes i connexions entre les veïnes”.
Cantar per celebrar i cantar contra la soledat
Moltes veïnes i veïns es van aplegar el dia 19 d’octubre a la terrassa de la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé per celebrar aquests 25 anys: el cor Caysef (“Canta y sé feliz”), compost per prop de quinze persones, ens va delectar amb la cançó “Canta y sé feliz”, assajada especialment per cantar-la a la celebració. Parlem amb una de les seves integrants, la Montse Raval, i ens explica: “Vaig treballar 37 anys a l’Escola del Carmel i vaig conèixer allà l’Associació, en la qual no em vaig implicar del tot fins que m’he jubilat i ja tinc més temps”. Remuntant-se a com es crea i com s’impulsa el cor, la Montse ens parla de la doctora Muntaner del CAP del Carmel, que, davant de la situació de soledat o de neguit de moltes dones i homes grans del barri, va proposar la creació del cor com a activitat terapèutica i grupal. La Montse va ser una de les persones que, tot i no patir soledat, es va engrescar a cantar-hi i, per ella, cada dimarts té una cita ineludible que la fa sentir molt bé. “És el millor de la setmana”, diu. Aquest és, sens dubte, un altre exemple del que és l’acció comunitària: agents, equipaments i professionals diferents del barri connectant-se per millorar la vida de les veïnes i veïns.
L’acció comunitària com a procés transformador
Carmel Amunt va néixer amb un objectiu clar de donar una resposta col·lectiva a les necessitats detectades del veïnat. Però també té un perfil transformador clar que lluita per la cohesió social i per la inclusió de tots els col·lectius que habiten en el barri. Des dels inicis, pels volts del 1999, s’ha volgut fomentar la participació, la corresponsabilitat i el compromís de totes les persones i les entitats en aquest procés de canvi i millora. Pel que fa a les administracions, el Pla pretén integrar els esforços i les actuacions de totes les administracions i de totes les persones que treballen en un mateix territori.
Les dues tècniques del Pla, l’Aida García Villar i la Carolina Ángel Idrobo, juntament amb algunes veïnes membres de l’Associació, han treballat per visibilitzar, durant els tres dies que han durat els actes de la celebració del 25è aniversari, la gran tasca de Carmel Amunt, possible gràcies a la força col·lectiva i a la cooperació.
L’Aida resumeix així què significa Carmel Amunt per a ella, com a persona i com a professional: ”Ha estat un dels periples laborals més llargs de la meva carrera professional, en el qual he après molts aspectes de la participació i de les persones. La participació en Carmel Amunt es fa apassionant-se, vinculant-se a la del costat i en el camí col·lectiu de la confiança de treballar plegades amb la comunitat d’aquest barri, ple de llums i d’ombres”.
La Carolina, que acaba d’arribar al projecte, és la coordinadora de l’exposició que encara es pot veure a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé: “Mirades retrospectives del Carmel”. A través d’aquesta exposició, l’equip del Carmel Amunt fa un viatge imaginat pel territori, en reflecteix l’orografia entre pujades i baixades, i en visibilitza el passat i el present en un mapa col·lectiu d’imatges, figures i sons creats per veïns, veïnes i artistes que formen part de la xarxa comunitària. Són fotografies i cartografies que narren experiències quotidianes, i llibres i documents que reflecteixen la nostra diversitat per continuar construint col·lectivament el Carmel que volem. L’exposició es podrà veure fins al 15 de novembre.
Carmel Amunt, enhorabona per aquests 25 anys d’energia comunitària!