El projecte “Totes som punt lila”, impulsat per la Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Sant Antoni amb el suport de la FAVB, estrena una segona fase amb la incorporació de divuit nous punts liles al barri, que se sumen als setze inaugurats l’octubre del 2023. En total són 34 comerços, entitats i equipaments del barri que han rebut formació en atenció a la violència masclista per poder acompanyar des de la proximitat i oferir eines i recursos d’actuació i derivació.
Amb un recorregut pel barri, les participants del projecte han repartit els divuit nous adhesius identificatius que a partir d’ara faran visibles aquests espais de recer en cas de produir-se episodis de violències masclistes, tant si s’esdevenen de dia com de nit.
Amb els disset punts liles inaugurats l’octubre del 2023, aquesta xarxa veïnal ja suma 34 espais segurs. Hi ha farmàcies, perruqueries, botigues, però també bars, gimnasos, el CAP Manso i seus d’entitats i equipaments municipals. Pots consultar-los tots, en el mapa amb la xarxa de punts liles de Sant Antoni.
El projecte “Totes som punt lila”, guanyador del premi 25N el 2022, és una proposta pionera per fer front a les violències masclistes que busca la implicació del veïnat, els equipaments i els comerços del barri de Sant Antoni. Impulsat des de la Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Sant Antoni, planteja crear una xarxa estreta de col·laboració entre els agents del barri i posar el focus en la sensibilització de totes les persones que conviuen al barri a l’hora de detectar un cas de violència masclista i en el paper de les xarxes comunitàries per donar suport i acompanyament en aquestes situacions.
Aquesta xarxa és només una de les accions impulsades a partir de la feina voluntària i tècnica de l’AV Sant Antoni i del Districte de l’Eixample, però també d’altres entitats del barri com l’Assemblea Joves Sant Antoni, l’Espai Veïnal Calàbria 66, el Centre Cívic Cotxeres Borrell, l’Espai de Gent Gran, l’associació de comerciants Sant Antoni Comerç, l’associació de comerciants Som Sant Antoni, educadores de carrer dels Serveis Socials de Sant Antoni i el Mercat de Sant Antoni. Amb aquesta feina col·lectiva es vol aconseguir un barri més segur per a les dones i que aquesta seguretat sigui responsabilitat de tota la comunitat i no recaigui sobre les dones mateixes.