Descobreix l’exposició sobre cohabitatge amb una visita guiada

17/02/2023 - 13:23 h

Habitatge. El dimarts 28 de febrer a les 18 hores, la seu de Coòpolis (C. Constitució, 19) acollirà una visita guiada, prèvia inscripció gratuïta, per conèixer les particularitats de l’habitatge cooperatiu, molt visible a Barcelona.

Per tal de conèixer més i millor un model d’habitatge emergent com és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús o cohabitatge, que ha arrelat amb força a la ciutat els darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona organitza una visita guiada a l’exposició que acull la seu de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona (Coòpolis), al C. Constitució, 19, Bloc 8. La visita tindrà lloc el pròxim dimarts 28 de febrer, amb inici a les 18 hores, i està comissionada per la cooperativa d’arquitectes Lacol i l’Ajuntament de Barcelona. Tots aquells que hi vulguin assistir han d’inscriure’s prèviament, de forma gratuïta, mitjançant aquest enllaç

“Viure en comunitat en les cooperatives d’habitatge de cessió d’ús a Barcelona” és el nom que encapçala aquesta exposició, que des de mitjan desembre es pot visitar a la seu de Coòpolis de dilluns a divendres de 9h a 19h. Una oportunitat per aprendre al voltant d’un model d’habitatge que s’ha estès a la ciutat amb una vintena de projectes, repartits en diferents districtes, que engloben més de 400 habitatges creats amb aquest format.

Les particularitats del model i els projectes que acull la ciutat seran alguns dels punts més destacats que s’explicaran de la mà d’un dels arquitectes del projecte i membre de La Borda, una de les cooperatives d’habitatge de referència a la ciutat i que el 2022 va ser reconeguda amb el Premi d’Arquitectura Emergent Mies van der Rohe que atorga la Unió Europea.

Habitatge per construir comunitat 

Respecte a models d’habitatge més clàssics i estàndards, el cohabitatge aposta per la vida comunitària, amb habitatges que ajuden a combatre la soledat i l’individualisme. Una manera col·lectiva de viure i compartir un mateix espai de convivència que, entre altres avantatges, garanteix l’accés a un habitatge digne i assequible, manté la titularitat pública del sòl, impedeix l’especulació amb l’habitatge i afavoreix l’estabilitat en el temps dels usuaris. 

Les característiques d’aquest model requereixen l’autoorganització de les persones que integren les cooperatives, sens dubte un dels valors més potenciats. Un model que, al cap i a la fi, concep l’habitatge com a bé d’ús, i no pas com a un bé amb què especular i lucrar-se.  Tant és així que les persones sòcies poden fer ús del seu habitatge per un període de 75 anys, ampliable a 90, i és la cooperativa qui construeix/rehabilita i gestiona l’habitatge. I un cop finalitzat aquest termini, la propietat passa a ser municipal.