El mapa de salut d’Horta ja és una realitat

08/06/2024 - 11:47 h

Ja comptem amb un mapa interactiu de salut d’Horta, i tots els espais i activitats que milloren la salut i el benestar del barri.

Les veïnes i veïns d’Horta que encara no participen d’activitats comunitàries ja disposen d’un mapa interactiu amb tots els espais i activitats que milloren la salut i el benestar al barri.

Fa un any aproximadament, les professionals de l’equip de comunitària del Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Horta es van proposar conèixer de primera mà com es trobava el barri i què li calia per millorar-ne el benestar. Volien fer-ho de forma participativa i en xarxa. De fons, hi havia una inquietud generalitzada dins l’equip, perquè, des de les diferents disciplines que hi són presents: medicina, infermeria, psicologia, nutrició, treball social, administració,… feia temps que s’havia detectat un problema creixent, agreujat des de la pandèmia: la sensació de solitud.

Partint d’un concepte de salut global per abordar les relacions socials, poder gaudir d’espais verds o tenir cures a l’abast, van decidir preguntar de dues maneres: d’una banda, a través del que anomenen “festa del mapatge”, que permet a la ciutadania marcar sobre un mapa aquells  actius que, sota el seu parer, aporten salut a les persones, i, d’altra banda, a través d’enquestes amb respostes qualitatives. Val a dir que un 55% de les veïnes i veïns enquestats van dir que no participen d’activitats al barri, i que la principal raó per no fer-ho és la manca de temps, en bona part per responsabilitats relacionades amb les cures.

La iniciativa es va plantejar oberta als agents involucrats al barri d’Horta, i a finals del passat abril es va articular la feina des de la Taula Comunitària d’Horta, amb un munt d’entitats que van respondre a la crida.  A la Taula estaven l’Agència de Salut Pública, els Lluïsos d’Horta, el Casal de la Gent Gran, l’Associació Afibrocat, la Xarxa de Dones Cosidores, l’Hort del Caliu, els Diables d’Horta, la Ludoteca El Galliner, el centre esportiu CEM Horta.. i unes quantes entitats més, com l’Associació de Veïnes i Veïns o la Salut Sense Sostre. En aquest marc va prendre forma la idea i  van decidir presentar el projecte a la Festa Major del barri, entre el 9 i el 17 de setembre. La gent va donar  informació amb format d’etiquetes sobre llocs, persones, espais, associacions o activitats que consideraven que els aportava salut.

Ll’Iris Cera, psicòloga referent de benestar emocional i comunitari a Horta, ens explica que: “Va ser increïble! Alguns d’aquests actius en salut ni tan sols els coneixíem. Ara comptem amb un munt de centres, parcs, caus, esplais, centes educatius…”,. El mapa ja és interactiu, i els actius s’han classificat per temes i colors: espais verds, activitat física, lleure, cultura, inserció laboral, espais residencials, recursos socials, entre altres.

Durant la festa major, a més de posar etiquetes, a la gent se li demanava que respongués a una enquesta. Però es van trobar que de les nombrosos respostes (447 en total, de les quals 295 eren de dones), n’hi havia poques de gent gran, d’infants o de jovent. Per aquesta raó es fan fer enquestes addicionals específiques als centres educatius i les residències que es van prestar a col·laborar com l’Escola Mare Nostrum, de primària, i el Col·legi Immmaculada Concepció Horta, i per altra banda, les residències Campoamor, El Vent i Sanitas Bonaire.

Horta treu pit amb la doble estratègia del mapatge i les enquestes i la confluència amb la Festa Major. A d’altres llocs de Barcelona també s’han fet i s’estan fent iniciatives en aquesta línia. La metgessa i tècnica de Salut, Victoria Feijóo, explica que hi ha d’altres iniciatives per recavar informació, com la Pau, Sanllehy, Roquetes o Xafarines, a més de La Mina i Montcada, que pertanyen també al Consorci de Salut de Barcelona (CSB).

Resultats 

En general, les veïnes i veïns valoren que els aspectes que poden millorar la seva qualitat de vida al barri són els espais verds o una major tranquil·litat. En negatiu, voldrien més espais per a activitats comunitàries, hi critiquen l’excés de trànsit i voldrien millores en el funcionament del CAP i més neteja.

Ll’Iris Cera afirma que: “Horta és un barri que necessita aquesta dimensió comunitària. La valora.  Els resultats han estat que la gent troba a faltar més instal·lacions per trobar-se amb altres persones, que calen més sortides a la natura i espais on parlar, activitats per a persones amb el sentiment de soledat, i és una sensació que no afecta només a la gent gran, sinó també a persones joves,  nouvingudes i tota mena d’adults… La solitud és un tema transversal”.

El repte, la difusió

La psicòloga Cera també explica que es fan moltes coses i que el repte és que arribi la informació a la gent. Cera assegura que: “Actuar sense escoltar no tenia sentit. Ara que sabem què hi ha, hem de trobar com arribar a la població que ho necessita”, . Això passa especialment amb gent gran que viu aïllada, fora de centres residencials. Pel que fa als més joves, la valoració del barri global, del zero al 10, va ser d’un 7,24. L’incivisme és un dels aspectes que troben que cal millorar.  Una de les mancances són activitats amb preus reduïts o gratuïts, especialment als centres esportius.

La informació sorgida del mateix barri ja es va presentar al mercat del tèxtil La Clota Market i es farà el mateix a altres espais del barri, com la Biblioteca Can Mariner d’Horta o als Consells de Barri.

Per accedir al mapa, es pot entrar a encomunitat.decidim.barcelona, a l’espai de la Taula Comunitària d’Horta-Guinardó.