La Mesura de govern Pla de Ciència de Sarrià – Sant Gervasi es va aprovar el 14 de juliol i té com a objectius generals potenciar la disciplina científica i establir Sarrià-Sant Gervasi com el Districte cultural científic, amb l’art i la ciència com a nucli.
Al llarg de l’any 2022 s’han aprovat les diferents Mesures de Govern per tal d’adaptar el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a les particularitats de cada territori. Ciutat Vella, L’Eixample, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Andreu han estat els primers a fer públiques aquestes mesures que articulen el desplegament territorial del Pla, i es preveu que els pròxims mesos que s’hi sumin els districtes que falten.
Cada Mesura de Govern inclou una proposta per adaptar els objectius i accions del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a la realitat de cada districte, així com un calendari i un pressupost per al seu desplegament. Les següents són algunes de les accions incloses en les Mesures de Govern ja aprovades, mesures que posen en valor i reforcen les activitats científiques i de divulgació que ja es duen a terme en cada territori, proposen noves sinergies i les alineen amb les polítiques de ciència i universitats de ciutat.
Sarrià –Sant Gervasi, divulgador de la ciència
Sarrià – Sant Gervasi compta amb un entramat científic present al territori. Els objectius de la Mesura de govern s’articulen en 4 eixos i accions per visibilitzar millor el teixit científic, alhora que incrementar la coordinació entre els equipaments científics presents al Districte. La Mesura de Govern es va aprovar en el plenari del 14 de juliol de 2022.
Els 4 eixos són:
Consolidar el districte com a referent de la intersecció entre l’art i la ciència, amb un increment de les activitats que es fan als equipaments municipals i les escoles del districte.
Donar suport a la Fundació Julio Muñoz Ramonet i impulsar el seu projecte d’art i ciència.
Incorporar la ciència al Parc Natural de la Serra de Collserola i als equipaments presents al seu espai.
Donar suport al pol científic que formaran el CosmoCaixa i al CaixaResearch Institute.
Així, el teixit divulgador i patrimonial de la ciència el trobem a Sarrià-Sant Gervasi amb la Fundació Julio Muñoz Ramonet, la xarxa de centres cívics, com l’especialitzat en l’astronomia a Vil·la Urània, o els Ateneus de Fabricació, com el de L’Espai Jove Casa Sagnier, entre d’altres.
També cal destacar, la construcció del nou centre de recerca en salut, que estarà ubicat al carrer de Teodor Roviralta, amb una superfície de més de 12.000 metres quadrats i més de 300 investigadors.