L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el projecte de creació de comunitats per a l'atenció compartida de persones dependents amb l'impuls a una diagnosi per conèixer la realitat dels processos de cura: qui els assumeix, com es garanteixen i quins reptes i oportunitats suposen. Durant tot l’estiu, el veïnat de les primeres quatre VilaVeïnes (Vilapicina i la Torre Llobeta, al districte de Nou Barris), Provençals del Poblenou (a Sant Martí), la Marina de Port (a Sants-Montjuïc) i el Congrés i els Indians (a Sant Andreu), poden aportar les seves propostes i necessitats a l’equip de persones informadores que realitzen una enquesta "porta a porta" a cada territori.
L’objectiu és identificar el perfil i els suports amb els que compten les persones cuidadores, així com recollir reptes, mancances i oportunitats per tal de millorar l’atenció a la tasca de cura. A partir d’aquesta diagnosi, s’elaborarà un pla d’acció que ha de permetre desplegar accions, projectes i recursos per donar resposta a les necessitats detectades.
Aquest pla d’acció permetrà crear recursos “ad hoc” que generin espais de trobada i d’intercanvi perquè la cura no es visqui en soledat, millorar l’espai públic des d’una perspectiva de l’urbanisme de la vida quotidiana i amb perspectiva de gènere, i afavorir una millor coordinació dels serveis i recursos existents al territori en clau de cures, entre d’altres.
VilaVeïna, posant la vida al centre
Aquest és el nom amb el qual l’Ajuntament de Barcelona ha batejat un dels projectes més ambiciosos en relació a les cures a la ciutat. La iniciativa desplegarà durant aquest mandat 16 unitats territorials que disposaran d’un espai físic des del qual donar resposta a les necessitats vinculades a la cura que tingui el veïnat.
El projecte VilaVeïna té un pressupost inicial de 3,5 milions d’euros i s’adreça al conjunt de la població que viu al territori. Tot i així, se centrarà principalment en la infància i les persones grans, perquè és en aquestes edats en què les cures agafen especial importància. També en les persones cuidadores, que majoritàriament són dones, tant si fan la seva tasca de manera remunerada com si no. L’objectiu és millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania a partir d’una millor coordinació dels serveis i recursos, la qual cosa permetrà afrontar amb més eficiència i anticipació els canvis demogràfics i socials de la ciutat que es produiran durant els propers anys. Reconèixer la centralitat de les cures en el sosteniment de la vida i afavorir el sorgiment de comunitats que es cuiden, al costat de casa, és igualment la inspiració de VilaVeïna.