Publicat un informe que identifica i defineix les arts comunitàries de la ciutat 

20/10/2020 - 09:52 h

Comunitàries. El programa municipal Cultura Viva publica l’informe “Enfortim les arts comunitàries”, una anàlisi exploratòria de les pràctiques d’arts comunitàries a la ciutat de Barcelona.

El grup de treball Enfortim les Arts Comunitàries sorgeix a partir de la jornada i del taller “Com enfortim les arts comunitàries”, desenvolupat per Artibarri el 2019 en el marc de les jornades 2019 del programa Cultura Viva. Fruit d’aquesta jornada, es va proposar un grup de treball i una exploració sobre un possible prototip de taula o organisme de treball en polítiques culturals i arts comunitàries.

L’informe que s’acaba de publicar és un primer pas per a la creació d’un marc conceptual i per conèixer l’ecosistema de les arts comunitàries actual a la ciutat, que ens aproximi a la seva dimensió pel que fa a recursos, persones involucrades i usuaris.

El mapatge i el marc conceptual pretenen ser una primera exploració generalista, unes eines obertes que es treballaran més exhaustivament en la futura comissió o grup de treball.

Reconeixement de l’ecosistema de les arts comunitàries

L’informe ens ajuda a explorar formes de treball i de relació amb l’Administració pública per part d’ecosistemes de professionals i iniciatives de les arts comunitàries, i d’aquesta manera, fer  reconeixement directe a aquestes pràctiques com un camp innovador en política pública cultural.

Com a punt de partida l’informe destaca que les arts comunitàries desborden els marcs convencionals de la pràctica cultural. És a dir, “intenten generar una transformació social i institucional, amplien la noció d’artista o treballador cultural i expandeixen el camp de les arts més enllà del museu, la galeria o el cub blanc com a noció hegemònica de la modernitat”.

D’altra banda, el marc de recerca té en compte que les arts comunitàries “no són una moda, sinó que provenen de moviments culturals i artístics diversos, tant de l’avantguarda artística de principis de segle XX com del treball comunitari, així com de l’educació popular dels anys seixanta i setanta, dels moviments d’expansió de la producció cultural i de crítica institucional propis de les dècades dels setanta i vuitanta, que se sumaven i entraven en diàleg amb moviments ecologistes, feministes, de drets civils, de dret a l’expressió, multiculturalistes, etcètera”.

Cultura Viva, el programa municipal de suport a les arts comunitàries

Cultura Viva és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural coproduïts amb un conjunt divers d’agents que treballen per la cultura com a bé comú, dins un model d’innovació publicocomunitària.

L’informe ha estat elaborat per la xarxa Artibarri, formada per prop d’una vintena d’entitats i individus a favor del desenvolupament de projectes artístics d’acció comunitària. En aquest cas han estat les entitats membres de la xarxa Transductores i La Fàbric@ les que han realitzat l’informe.