Medalles d'Honor per a La Nau i Benito Maín

22/02/2023 - 19:09 h

Ple. El Districte de Sants-Montjuïc proposa que enguany rebin la Medalla d'Honor de Barcelona l'escultor Benito Maín, veí de la Marina, i l'entitat santsenca La Nau, banc de productes no alimentaris.

El plenari del Districte de Sants-Montjuïc proposa que enguany rebi la Medalla d'Honor de Barcelona l'escultor Benito Maín, artista de la forja i veí de la Marina, on té exposades de forma permanent diverses obres. A més d'aquest reconeixement personal, el col·lectiu serà enguany per al banc de productes no alimentaris La Nau, una entitat solidària nascuda i molt arrelada a Sants.

Benito Maín Cabanillas va néixer a Humanes de Mohernando (província de Guadalajara) l’any 1935. Va aprendre l’ofici de ferrer en una fàbrica de carruatges a Guadalajara. Amb 36 anys va venir a viure a Barcelona, al barri de la Marina, i mentre treballava a la Seat va començar a esculpir en un taller familiar de l’Hospitalet. Professional de la forja i del treball amb el ferro, sempre ha estat autodidacta, però de gran també ha fet diversos cursos de modelatge del ferro i de la pedra a l’Escola Industrial. No va ser fins l’any 2013 que, de la mà del Centre d’Estudis de Montjuïc, va fer la primera exposició antològica a la Biblioteca Francesc Candel. El 2015 es va inaugurar la seva primera escultura a l’espai públic, titulada Al·legoria de la Marina i situada a la plaça del Moviment Obrer.

L’associació cívica La Nau va néixer el 1998 arran les inquietuds socials d’un grup de persones motivades per posar en marxa iniciatives que ajudessin col·lectius en risc d’exclusió social. Durant 10 anys va tenir la seu al carrer d’Alcolea, després es va traslladar i actualment treballa amb una quarantena de persones voluntàries en una nau molt més gran a Cornellà de Llobregat, però manté tots els vincles amb les entitats santsenques d’on va sorgir. La Nau és un banc de productes no alimentaris que recull els excedents de producció d’empreses, prioritàriament dels camps de la higiene personal, la neteja de la llar, la roba, les sabates i el parament de la llar. Després ho reparteix entre unes 370 organitzacions socials que al llarg de tot l’any treballen amb persones vulnerables o risc d’exclusió social. El 2006 va ser declarada entitat d’utilitat pública.

Més informació