×

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/apps/app0486/www/acciocomunitaria/includes/file.phar.inc).

Fer mascaretes: una activitat econòmica amb arrel comunitària

27/01/2021 - 11:01 h

Acció comunitària. Les entitats cosidores del Besòs i el Maresme s’han format a Torre Jussana en la producció i venda de mascaretes

Produir mascaretes ha estat i és encara avui una activitat sorgida d'un projecte comunitari de 5 entitats cosidores, al barri del Besòs i el Maresme. La formació que els ha impartit Torre Jussana és clau per organitzar els termes económics de l'activitat.

El pas a la comercialització i a esdevenir una activitat econòmica i font de recursos per a les entitats és un gran èxit, però planteja alguns reptes, sobretot a nivell de gestió, legal i fiscal.

A partir d’una demanda d’aquest col·lectiu d’entitats cosidores, Torre Jussana, l’equipament municipal que ofereix recursos i serveis a les associacions, els va impartir una formació sobre passos legals i d’administració (factures i impostos) que s’havien de fer per dur a terme correctament una activitat econòmica.

Aquesta formació, feta a mida el desembre passat, està ara disponible per a altres associacions que puguin trobar-se en el mateix camí: convertir la seva activitat en un recurs econòmic i fer el salt al mercat.

Un projecte en construcció

Anant una mica enrere veiem com el procés de produïr mascaretes  sorgeix arran del projecte Casals Comunitaris.  Com a resposta a la manca de material (EPIs i mascaretes) i, donat que al barri del Besòs i al Maresme estan molt alineats en la reducció de residu, es va proposar muntar un petit grup per elaborar mascaretes de tela que complissin les normatives.

Cinc entitats del barri es van organitzar per tal de trobar el model més còmode, fer una gestió del material i acompanyar-se en aquest procés. Es van fer 2104 mascaretes 100% cotó i teixit hidròfug que es van entregar a Menjador Gregal amb la idea de que poguessin fer una primera distribució a les persones usuàries.

Ara es proposen la possibilitat de seguir treballant entre elles en la costura com a punt en comú i tirar endavant iniciatives per donar un cop de mà al barri. També volen conèixer la Xarxa de Dones Cosidores de la ciutat per intercanviar experiències i coneixements envers el funcionament de la xarxa.

El procés cap a la realització d’una activitat econòmica presenta diversos reptes, i per aquest motiu, l’oportunitat de rebre la formació de Torre Jussana és clau per als membres de les entitats cosidores, que enceten així una etapa amb la base ben arrelada.